Какви са рисковете от оралния секс?

2012-05-31 13:13:00
Какви са рисковете от оралния секс?
Снимка: sxc.hu

Направено проучване установи, че повечето тийнейджъри в 10-и клас водят редовен полов живот. Този факт не е толкова изненадващ, колкото този, че по-голямата част от тях предпочитат оралния секс пред стандартния, до който се стига много рядко.

 



По данни 80 % от тях не използват презервативи. Може би трябва да припомним, че кондомите не са само за предпвазване от забременяване, а предимно от ППИ (полово предавани инфекции).

 

Ето фактите, които трябва да знаете за оралния секс:


1. Оралният секс се свързва с риск от рак на гърлото.

Всъщност рискът се дължи не на оралния секс, а на човешките папилома вируси, които се предават по полов път, включително и чрез този вид интимни ласки.

 

2. Оралният секс подобрява връзката при някои двойки, при други точно обратното.

Докато при някои двойки оралният секс подобрява взаимоотношенията и е израз на силна интимна връзка между партньорите, при други практикуването му е обвързано със стрес, твърдят сексолози. Обикновено стресът се дължи на притеснения относно хигиената.

 

3. Оралният секс не е безопасен.

Истината е, че много млади хора избират оралния секс, за да избегнат нежелано забременяване. Само че това не прави оралния секс безопасен. Половите заболявания, между които СПИН, херпес, сифилис, гонорея, папилома, хепатит, могат да се предадат и посредством орален секс.

 

4. Оралният секс е разпространен сред тийнейджърите.

Повечето американски тинейджъри пробват орален секс преди вагинален, тъй като не им се вижда рисков. Проучване на 580 деветнадесетгодишни младежи и девойки за отношението им към оралния секс, публикувано в Pediatrics през 2005г., показва, че повечето тийнеджъри не го свързват с риск за социални, емоционални или здравословни проблеми.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Николета Гусева

ОЩЕ МАЛКО...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия