90% от хората мият зъбите си неправилно

2012-05-24 11:47:00
90% от хората мият зъбите си неправилно
Снимка: sxc.hu

Цели 90% от хората в днешно време мият зъбите си неправилно, сочат резултатите от проучване на шведски учени от университета в град Гьотеборг, цитирани от “Dental Tribune”.

 

Дали от бързане, дали от незнание, как точно да го правят, много хора, без значение от възрастта им, нямат правилно изградени навици за миенето на зъбите. Те до голяма степен подхождат нехайно към устната си хигиена, с което рискуват да си навлекат сериозни дентални проблеми.

 

 

 

 

За да стигнат до това заключение, учените провели експеримент с участието на 2023 души, разделени в четири възрастови групи – от 15 до 16, от 31 до 35, от 60 до 65 и от 76 до 80). Всички те били наблюдавани как точно мият зъбите си, колко често го правят, с каква продължителност, колко паста за зъби слагат на четката си и каква точно, колко вода използват за изплакването на устата си и т.н.

 

Оказало се, че преобладаващата част от участниците в експеримента (между 84 и 94% от тях) мият зъбите си поне по два пъти на ден. За сметка на това обаче, те не отделят достатъчно време за поддържането на хигиена на устата си и четкат зъбите си в продължение на по-малко от 2 минути. Едва около 10% от участниците в проучването отделят по повече от 2 минути за миене на зъбите, слагат на четката си лента от паста с дължина повече от 1 см., и изплакват устата си с малко количество вода – фактори, които определят поддържането на добра устна хигиена.

 

А вие миете ли зъбите си правилно?

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
LoraBieber
преди 11 години

Май да, но си изплаквам водата с мнооого вода!

Roxy_Roxy
преди 11 години

YES :D аз по 3/4 минути ги мия, но няма добър резултат - пак си стоят жълти :D

Sashoo0
преди 11 години

Май не :Д


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия