Миете ли си правилно зъбите?

Миенето на зъби е един вкоренен детски навик, който го има всеки човек. Но колко от вас са се замисляли дали си мият зъбите правилно? Вижте някои грешки, които допускат повечето хора : 1. Не миете вътрешната повърхност на зъбите - доста хора заб

2010-09-02 22:58:44
Миете ли си правилно зъбите?
Миенето на зъби е един вкоренен детски навик, който го има всеки човек. Но колко от вас са се замисляли дали си мият зъбите правилно? Вижте някои грешки, които допускат повечето хора :


1. Не миете вътрешната повърхност на зъбите - доста хора забравят да почистят вътрешната повърхност на зъбите, това е мястото, където езикът се допира до тях. Плаката задължително трябва да се премахне, въпреки че трудно се забелязва. Най-често хората пропускат вътрешната повърхност на предните зъби.

2. Не сменяте четката си за зъби редовно - трябва да си взимате нова четка на 3-4 месеца, а може и по-често, ако косъмчетата са загубили добрия си вид. Щом загубят естествената си гъвкавост и започнат да се пречупват, време е за нова четка. По-модерните четки за зъби имат цветен индикатор, който показва кога е време да си вземете нова.

3. Миете зъбите си рядко и прекалено набързо - хубаво е човек да мие зъбите си два пъти дневно. Колкото по-рядко ги миете, толкова повече бактериална плака се натрупва, която води до възпаления. Едно миене на зъби трябва да трае минимум 2 минути. За да ви минава по-бързо времето, правете нещо странично - слушайте музика или гледайте телевизия.

4. Четката ви е непрекъснато влажна - не оставяте четката си да изсъхне и по този начин в нея се развиват бактерии. Косъмчетата по-лесно се деформират, ако са мокри. Затова винаги след като измиете зъбите си, изтръсквайте четката и ако и слагате някакво капаче, нека то пропуска въздух.

5. Миете си зъбите неправилно - косъмчетата на четката трябва да са под 45-градусов ъгъл, а търканията трябва да са на къси участъци. Търкайте нагоре и надолу, а не напречно. Трябва да почиствате и вътрешната и външната част на зъбите, за да има ефект от цялата процедура.

6. Миете зъбите се прекалено често и агресивно - ако миете зъбите си три пъти дневно - ок, но ако ги миете по-често, това може да ви създаде проблеми. Редовното четкане дразни корена на зъба и венците. Агресивното търкане пък уврежда зъбния емайл.

7. Не миете четката си след употреба - бактериите се нанасят върху четката ви и следващият път, когато миете своите зъби, вие ги пренасяте в устата си.

8. Четката ви е с неправилен косъм - има много видове четки на пазара, така че да изберете тази, която е най-подходяща за вас. Някои четки имат по-твърди косми, други по-меки, някои са разположени под ъгъл, други не и прочие. Хубаво е четката ви да има по-меки косми, но достатъчно твърди, за да премахват плаката. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия