Наивността вреди на паметта

2012-05-16 16:43:00
Наивността вреди на паметта
Снимка: sxc.hu

Хората, които не могат да разпознаят дали ги лъжат или не, както и да долавят нотките на сарказъм в изразяването на другите, показват ранни признаци на деменция.

 

Изследването е на Университета на Калифорния и е част от мащабен труд на центъра за изследване на паметта и остаряването към висшето учебно заведение.

 

 

В изследването група възрастни се подлагат доброволно на ядрено-магнитен резонанс. При сканирането учените забелязват, че зоните в мозъка, които участват в процеса на разпознаване на лъжата и сарказма им не се активират. Това означава, че функционирането на определените участъци на мозъка се влошават, което води до блокиране на процеса на разпознаване на устното изразяване на неверни факти и груба ирония.

 

Според екипа, тези промени могат да се тълкуват като ранни признаци на деменция, чието развитие ще се наблюдава по-късно. Ако този метод на разпознаване се използва, означава, че състоянието и другите заболявания, касаещи когнитивните способности, ще могат да се диагностицират много по-рано, смятат от екипа.

 

Подобни резултати много често показват наличието на психично заболяване, при което има връзка между проявите на слабоумие и останалите признаци на патологично поведение, подчертават учените.


Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия