Енергийните напитки вредят сериозно на здравето

2012-05-11 17:30:00
Енергийните напитки вредят сериозно на здравето
Снимка: sxc.hu

Консумацията на енергийни и спортни напитки има вреден ефект върху денталното здраве, предупреждават експерти.

 

Честата употреба води до необратимо увреждане на зъбите, тъй като високите нива на киселинност в напитките причиняват ерозия на зъбния емайл.

 

Все повече млади хора консумират този вид напитки. Според статистиката 30 до 50% от американските тийнейджъри пият енергийни напитки, над 60% пият най-малко една спортна напитка на ден.

 

Младежите консумират тези напитки, предимно за да подобрят спортните си резултати и нивата на енергия. Смятат и че те са „по-полезни“ за тях, отколкото напитки като кока-кола, обяснява водещият автор д-р Поонам Джейн от университета в Южен Илинойс. Но повечето от тези хора са шокирани, когато научат какво въздействие имат напитките върху зъбите, допълва експертът.

 

Учените изследват нивата на киселинност в 13 спортни и 9 енергийни напитки. Установява се, че нивата варират между различните видове напитки от една и съща марка.

 

За да анализира ефекта на киселинността в продуктите върху денталното здраве, учените „потапят“ проби от човешки зъбен емайл в изследваните напитки за 15 минути, след това ги поставят и в изкуствена слюнка в продължение на 2 часа. Този цикъл се повтаря четири пъти на ден в продължение на пет дни.

 

 

Само 5 дни след експеримента вече се забелязва увреждане на емайла. Резултатите от изследванията показват и че енергийните напитки са два пъти по-вредни за зъбите, отколкото спортните.

 

Щетите, нанесени на зъбния емайл, са необратими, а без защитата на емайла, зъбите стават свръхчувствителни, склонни към гниене и образуване на дупки.

 

По тази причина експертите препоръчват ограничаване на консумацията на спортни и енергийни напитки. Съветват и дъвчене на дъвка или изплакване на устата с вода след пиенето на този вид напитки.

 

Освен това хората трябва да изчакат поне час, за да си измият зъбите с четка след консумация на спортни и енергийни напитки. В противен случай, киселината, която се съдържа в тях, може да се разпространи върху повърхностите на зъбите, което увеличава ерозионното действие, уточняват учените.

 

Изследваните енергийни напитки в проучването са: Red Bull; 5-Hour Energy; MDX; Full Throttle Fury; Rip It; Red Bull Sugar Free; Monster Assault; Von Dutch; Rockstar.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Silver_flower
преди 12 години

Даммм, автора/авторката направо откри Америка... Кой не знае, че са вредни, бе?! Днес пък момчетата от класа разправят, че на един от друга паралелка г-жата по математика му казала да не пие кока-кола, защото се било оглупявало... абе, не са ли естествени енергийни източници, естествено, че ще са вредни тия глупости, аз почти не пия газирано откакто разбрах, че слагат изключително вредния фенилаланин, има го във всички евтини безалкохолни и в тези, на които пише, че са без захар, както и в дъвките без захар. Не си струва да си причиниш всички вреди, които причинява, за да пийнеш малко газирана, овкусена изкуствено вода. А за енергийните: абе, като искате енергия, хранете се по-здравословно, пийте пресни плодове сокове, и със сигурност ефекта ще е по-добър. А, и да не забравя, сока от портокал има доста разяждащо действие за зъбите също, така че го пийте със сламка :)

ChildrenOfBodom
преди 12 години

Да.. наистина добро утро !? Само дето тва, че са вредни за зъбите е най - малкото...

koshtramba
преди 12 години

Абе, тая на снимката бензин ли пие?

asp1r1n94
преди 12 години

Пушете цигари и трева,бийте си спринцовки ,взимайте амфети ,но енергийните напитки ще ви навредят най-много...

Lucho
преди 12 години

Най-после хубава статия, браво!

summerxtime
преди 12 години

Ам,Добро утро?!

DownloadVirus
преди 12 години

Аз пък не пия :

UNITED2
преди 12 години

Аман!То кое ли е полезно вече :)

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия