Няколко навика по време на сън

2012-05-04 15:58:00
Няколко навика по време на сън
Какво може да ни се случи, докато спим? Снимка: sxc.hu

Докато човек спи, той прави некоординирани движения или му се случват неща, които не можа да контролира - сънува мокри сънища, напикава се и т.н. Вижте няколко "нощни" навика, които се срещат при голяма част от хората:

 

1. Нощно напикаване

 

Нощното напикаване е неудобен и неприятен проблем, но ако се случи веднъж, не е причина за притеснение. Вероятно се дължи на препълнен пикочен мехур. Епизодичното нощно напикаване обаче може да е симптом на здравословен проблем, което налага посещението на медицинско лице.

 

2. Нощни оргазми

 

Нощните оргазми, понякога наричани „мокри сънища“, могат да се случват на регулярна основа както при мъже, така и при жени, обикновено по време на REM съня. Смята се за нормално и естествено явление.

 

3. Хъркане

 

Хъркането е често срещан проблем. Почти половината от възрастните хъркат от време на време или постоянно. Хъркането се причинява от стесняване на дихателните пътища. Когато въздух премине през отпуснатите тъкани на гърлото, те започват да вибрират, което създава неприятните звуци. Причина за хъркането може да бъде настинка, алергия, вирусно заболяване, прием на алкохол и др. Но, освен, че е неприятно и пречи на съня на близките на хъркащия, то може да е признак за по-сериозен проблем, като обструктивна сънна апнея. Промени в начина на живот, свързани с намаляване на излишните килограми, избягване употребата на алкохол скоро преди лягане или спането на една страна може да помогне за облекчаване на неприятното състояние. Потърсете медицинска помощ, ако смятате, че хъркането вреди на съня и здравето ви.

 

4. Отделяне на слюнка

 

То може да бъде нормално явление или да се появи поради здравословно състояние, което увеличава слюноотделянето. Прекаленото отделяне на слюнка по време на сън може да доведе до повишен риск от запушване на дихателните пътища през нощта. Може да е симптом и на сънна апнея.

 

 

5. Сомнамбулизъм

 

То се проявява в REM фазите на съня. Страдащите от сомнамбулизъм могат да изпълняват моторни дейности по време на сън, които могат да бъдат от прости до сложни, да станат от леглото, да ходят, да се хранят или да излязат от дома. В такъв момент събуждането на засегнатия от състоянието е трудно и често реакцията му е свързана с раздразнение, дори агресия. Причината за сомнамбулизъм е неизвестна, но при 1/3 от случаите се наблюдава фамилна обремененост.

 

6. Говорене на сън

 

Говоренето на сън, независимо дали звучи като разговор или е просто мрънкане, обикновено само по себе си е безобидно. Проявяването му с писъци и викове обаче говори за изпитването на страх, вероятно дължащо се на сънуването на кошмар, което се случва по-често при деца, отколкото при възрастни. Говоренето на сън се появява по време на REM съня, затова повечето хора не го помнят на сутринта.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
EinGutesKind
преди 12 години

Къде забравихте попръцкването :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия