Сънят – скритата зона, в която се намираме

Сънят е странен посетител, свръхнахален лунатик, със свой собствен език, съставен от навици и символи. Ние сме предадени в ръцете на съня 100 минути на нощ – средно, или за целия живот прекарваме в неговите обятия около пет години.   На

2010-07-27 08:49:14
Сънят – скритата зона, в която се намираме
Сънят е странен посетител, свръхнахален лунатик, със свой собствен език, съставен от навици и символи.
Ние сме предадени в ръцете на съня 100 минути на нощ – средно, или за целия живот прекарваме в неговите обятия около пет години.
 
Научно обяснение на съня.
Сънят е подчинен на функциите на мозъка, който е разделен на две части: дясна и лява. Дясната управлява интуитивното и ирационалното мислене и почти не работи през деня. За сметка на това, през нощта тя е пълновластен господар. На нея дължим интуицията и гиния (по голямата част от  големите открития са родени най-напред първо на сън: структурата на органичните молекули на Кюбеле и теорията за относителността на Айнщайн...).
По голямата част от научните открития са плод на мозъка на мъжа. Жената, при която дясната част на мозъка е по-развита, сънува повече и по-добре от мъжа, но тя използва по-малко лявата половина на мозъка през деня.
 
От къде идва сънят?
Кой е този мистериозен режисьор, който ни  разпространява невероятни, зашеметяващи, цветни картини, които са така живи в повечето случаи?
Той е плод на най-тайнствените ни стремления, на най – съкровените ни желания. Той е странният интерпретатор на нашите въображаеми образи, преглед на действителни диапозитиви, на минали или бъдещи събития.
 
Как да разгадаем сънят?
Едно от най-важните правила, което ни позволява да разгадаем съня, си остава правилото, според което трябва да сме напълно убедени, че този сън е наш и ни принадлежи. Чрез него можем да излезем в непознат град и така да достигнем до  най-дълбоките кътчета в душата ни.  Повечето сънища имат проста символика. По определение сънят е последователни картини, които имат вътрешна връзка и разкриват някаква история, в която ние играем роля, въпреки че можем да се появим в съня в най - причудливи образи.
Жителите на Тибет ни уверяват, че сънят е  пътуване в отвъдното. Според тях, понякога човек, докато спи, душата му се отделя от тялото, но остава свързана с него чрез невидима нишка.
Доказано е, че голяма част от сънищата са пророчески, а всички те са просветителски. Те говорят за забравено познание, за онзи изгубен в древността език, който цивилизацията се мъчи да преоткрие, третото око, което плахо търсим. Според традицията „чрез окото на душата”, сънуващият може да улови видимите картини от „Другия свят”.
 
Как да класирате сънищата си?
Според класификацията на един от „родоначалниците” на съня – Ван Идън, трябва да се научим да различавате сънищата си от началото на нощта, патологични сънища, обичайните сънища, които се налагат на съзнанието, символиката на сънищата, свързани с усещанията, демоничните сънища, свързани с прозрения...
 
-          Сънищата от началото на нощта – само ако имате програмирано събуждане можете да си спомните за тях, в противен случай няма да имате никакъв спомен.
-          Патологични сънища – свързани са с покачване на телесната температура, с лошо храносмилане или се дължат на други телесни смущения. Тях ги слагаме в числото на „кошмарите”.
-          Обичайните сънища – те са разпокъсани, абсурдни, объркани и оставят малко спомени при събуждане.
-          Символични сънища – тези, които са интересували най-вече Фройд. Особено сексуалните сънища.
-          Сънища свързани с усещанията – мозъчната ни дейност е насочена непрестанно към една личност, едно място или към забележително събитие. Тези сънища често са уморителни и изтощителни.
-          Демонични сънища – това са сънища, в които ви атакуват и ясно се откроява агресия.
-          Сънища, свързани с прозрения – това са най – интересните сънища. Психическите функции са пълноценни и можем да се движим или да се отправим към тялото на съня. Това често са онези сънища, които са като начало на някакво събитие, или към които се връщаме, след краткотрайно събуждане, като продължаваме да сънуваме, в дна спокойна отпуснатост.
 
Как да успеем да си спомним?
Често, много хора преди да заспят, си мислят за това какво искат да сънуват, като се абстрахират от всичко останало. Преди да си легнат те пият чаша вода, като си мислят „трябва да си спомням сънищата ми”. Именно това е един от методите, но не винаги се получава. Случва се и това, че често си мислим, че си спомняме даден сън, но картините бързо се размиват и изчезват и сънят рядко се помни в своята цялост, още по-рядко в своята последователност.
 
Какво послание носи сънят?
Без съмнение всеки сън иска да ни каже нищо. Има книги, в които се разказва за хора, чиито сънища са променили целия им живот. Днес много хора обръщат внимание на сънната терапия.
Езикът на съня е езикът на подсъзнанието, който не винаги е езика на разума. Според този език можем да опознаем невидими иначе наши лица.
 
Да си спомняш за своите сънища означава да придобиеш отново целия си преживян свят, от който за нас остава скрита цяла една зона, в която се намираме в съня си. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия