Вредни ли са тампоните и как се поставят? (+ видео)

2012-04-27 13:58:00
Вредни ли са тампоните и как се поставят? (+ видео)
Снимка: sxc.hu

Повечето жени предпочитат по време на цикъл да използват тампони, отколкото дамски превръзки. Те са по-удобни и осигуряват по-голяма сигурност на дамите, които имат обилен цикъл. Представляват малко руло от памучна материя, който има висящ конец в единия край. Те са с различна дебелина, в зависимост от цикъла, който има жената. Някои тампони са по-къси и са подходящи за девствени девойки. Има жени, които използват едновременно тампон и превръзка, в случай, че тампонът пропусне.

 

Ако досега сте използвали само превръзки, но искате да ги смените, вижте как най-лесно се поставя тампон. Отпуснете се, защото колкото повече се притеснявате, толкова по-трудно ще ви бъде поставянето.

 

Вземете един тампон и махнете станиолчето от задната му страна, дръпни кончето, като се стараеш да не пипаш тампона, за да не го изцапаш.

 

Най-удобната поза за поставяне на тампон е с крак, качен нависоко – стол, ръба на тоалетната чиния и т.н. По този начин се поставя по-лесно и е по-малък шансът да застане накриво и да създава неудобства.

 

 

Ако ви е трудно поставянето на тампон без апликатор, вземете си един. Насочете върха му към влагалището си, а с другата леко я отворете, за да го вкарате по-лесно. Внимателно натиснете по-малкия край на апликатора, докато се намира вътре. По този начин ще избутате тампона вътре във влагалището си. Оставете конеца да виси навън, за да може да извадите тампона няколко часа по-късно. Поставянето без апликатор става по същия начин.

 

Тампонът се намира във влагалището и затова не пречи при ходенето до тоалетна.

 

Тампоните трябва да се сменят на няколко часа, защото не е полезно задържането на кръв в организма. По-добре е нощно време да използвате нощни превръзки, понеже няма как да сменяте тампона си през няколко часа. Когато го извадите, увийте го в тоалетна хартия или нещо друго и го изхвърлете в кофата за боклук, а не в тоалетната, защото рискувате да я запушите.

 

При някои хора е противопоказно използването на тампони, така че е добре да се консултирате с гинеколога си, преди да започнете да ги употребявате.

 

Вижте видео, което ще ви помогне при поставянето на тампон:

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
brokeninside13
преди 11 години

това видео няма как да помогне, понеже тук в България нямаме такива апликатори... или поне аз не съм виждала.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия