Как да се справиш с ПМС?

Предменструалният синдром е често срещан сред жените. Последните изследвания сочат, че една на всеки пет от представителките на нежния пол страда от лека или по-тежка форма на ПМС.   Познато ли

2012-03-31 21:59:00
Как да се справиш с ПМС?
Снимка: sxc.hu

Предменструалният синдром е често срещан сред жените. Последните изследвания сочат, че една на всеки пет от представителките на нежния пол страда от лека или по-тежка форма на ПМС.

 

Познато ли ти е чувството на безпричнно раздразнение и смяна на настроенията по време на дните, непосредствено преди настъпването на менструацията? Усещаш ли напрежение в гърдите, подуване на корема или пък дори цялостно подпухване на тялото? Твърде вероятно е това да е ПМС.

 

Въпреки че по въпроса, как да укротиш признаците на предменструалния ти синдром, има разнопосочни мнения, съществуват някои универсални правила, които вероятно ще ти помогнат:

 

1. Консумирай достатъчно количество калций. Това означава около 1200 мг на ден. Калций в най-големи количества можеш да откриеш в млечните продукти (прясно и кисело мляко, кашкавал, сирене, извара), лешниците, бадемите, сьомгата, сардините, портокаловия сок и други.

 

 

2. Поддържай физическа активност. Счита се, че редовната физическа активност облекчава голяма част от симптомите на ПМС. Тя намалява болките и подобрява настроението.

 

3. Приемай достатъчно количество Витамин Е. Необходимата дневна доза от него е между 15 и 30 мг. Счита се, че той намалява напрежението в гърдите. Можеш да откриеш Витамин Е в соята, яйцата, рибата, ядките, зелените листни зеленчуци, царевицата, пшеницата и други.

 

4. Не забравяй и Витамин В6. Неговата липса те прави сприхава и раздразнителна. Препоръчителната дневна доза Витамин В6 за възрастен човек е около 2 мг. Можеш да си я набавиш от бананите, бобовите растения, бирената мая, пшеницата, просто, ечемика, царевицата и други.

 

5. Намали количеството на приеманите мазни и преработени храни, сол, захар, алкохол и кофеин. Вместо тях, наблегни на консумацията на комплексни въглехидрати, зеленчуци и плодове, млечни продукти.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
faburkata
преди 12 години

как се правят теми ?

crowberry
преди 12 години

не можаха ли да намерят по-яка ядосана мацка?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия