Пуканките са повече от полезни, отколкото си мислите!

2012-03-26 14:51:00
Пуканките са повече от полезни, отколкото си мислите!
Снимка: sxc.hu

Голяма част от хората, които ходят на кино, обичат да гледат филми, похапвайки пуканки. Те смятат, че са вредни и трябва да ги избягват, но се оказа, че в тях има повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и зеленчуците, пише в "Дейли експрес".

 


Известен е фактът, че в пуканките има много фибри и са бедни на мазнини. Специалисти от университета на Скрантън ги обявиха за новата суперхрана, която намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, деменция и рак.

 

 

В пуканките има полезни полифеноли, чието средно водно съдържание е около 4% срещу 90% вода в повечето плодове и зеленчуци. Всеки, който обича да похапва пуканки, знае колко досадни за техните люспи, които имат навика да се завират между зъбите. Оказа се, че в тях има най-висока концентрация на фибри и полифеноли и затова не трябва да им се ядосваме чак толкова много.

 


Една порция пуканки е достатъчна да осигури на човек над 70% от дневната доза пълнозърнести храни. Повечето хора си набавят едва 50% от нужната доза, а пуканките са идеален начин да поддържат здравето си. Не трябва да се пренебрегва фактът, че добавянето на масло, сол или захар намалява ползите от пуканките.

 

(БТА)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BrainlessROCKBABY
преди 12 години

zaglavieto Vi e malko nonsense

sofityoy
преди 12 години

Хаха страхотно! ...Вече спокойно мода си ям колкото си пожелая пуканки


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия