Добри храни за добро здраве

Съществуват редица храни, които се отличават с безброй полезни съставки, оказващи благотворно въздействие върху здравето. Вижте кои са някои от тях и се постарайте да ги вклювате достатъчно често в хр

2012-03-18 17:25:00
Добри храни за добро здраве
Снимка: sxc.hu

Съществуват редица храни, които се отличават с безброй полезни съставки, оказващи благотворно въздействие върху здравето. Вижте кои са някои от тях и се постарайте да ги вклювате достатъчно често в хранителното си меню:

 

 

Обезмаслено кисело мляко

 

Млечните продукти са богати на Витамин А, който е полезен не само за зрението, но и подсилва цялостно имунната система, както и калций – необходим за здрави кости и красива коса. Доказано е, че хората, които консумират млечни продукти всеки ден, отслабват по-лесно. Освен това натуралните пробиотици, съдържащи се в киселото мляко, подобряват дейността на храносмилателната система.

 

Съвет: За още по-здравословен резултат, можете да консумирате киселото мляко в комбинация  с мед и орехи или пък пресни боровинки – така ще добавите една допълнителна порция витамини и минерали към менюто си.

 

 

Цитрусови плодове

 

Цитрусовите плодове са богати на Витамин С, който е мощен антиоксидант. Изяждането на един портокал на ден, ще снабди тялото ви с необходимата доза Витамин C и освен това ще помогне за по-доброто усвояване на желязото, постъпващо в организма ви с поемането на други хранителни продукти.

 

 

Боровинки

 

Боровинките са сред най-полезните плодове. Те са богати на Витамин C и калий и също са мощен антиоксидант. Боровинките повишават имунитета, имат благотворно въздействие върху кожата, косата и зрението.

 

 

Морски дарове

 

Морските дарове съдържат редица полезни съставки – Витамини (A, B, D, E), минерали (калций и йод), есенциални мастни киселини (Омега-3 и Омега-6). Те имат благотворно въздействие върху цялото тяло. Препоръчва се консумация на рибни деликатеси и морски дарове поне веднъж или два пъти седмично. Счита се, че морските дарове са ключът към дълголетието.

 

 

Бобови  храни

 

Бобовите храни са богати на Витамин B, калий, желязо, цинк и фибри. Те са изключително богат източник на протеини, зареждащи с тялото с необходимата му енергия.

 


Орехи


Полезното действие на повечето ядки е безспорно. Орехите са богати на полиненаситени мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Те съдържат един куп Витамини от група B и E. Богати са на минерали – жлеязо, магнезий, мед, фосфор, цинк, йод. Освен това орехите са добър източник на протеини.

Съвет: Ако често огладнявате между храненията, можете да утолявате глада си с малка порция орехи – те не само засищат, но и внасят редица полезни витамини и минерали в организма.

 

 

Домати

 

Доматите са богати на Витамин C и А, както и на ликопен (фитохимикал от групата на каротеноидните пигменти). Те са мощен антиоксидант. Допринасят за здравословното състояние на кожата, ноктите и очите.

 

 

Овес и овесени ядки

 

Овесените ядки са богати на Витамини от група B, както и на минерали като магнезий, калий, фосфор, желязо и мед. Те са добър източник на комплексни въгхелидрати, протеини и фибри. Подходящи са за поддържането на здравословен режим на хранене. Спомагат за подобряване на нормалното действие на храносмилателната система.

Съвет: Консумирайте ги сутрин като мюсли – в комбинация със сушени плодове и ядки, с кисело или прясно мляко, а защо не и с лъжица мед.

 

 

Мед

 

Медът е богат на Витамини от група B, C, E и A. Освен това съдържа редица полезни минерали - магнезий, натрий, калий, калций, фосфор. Пчелният мед е естествен източник на биостимулатори. Той зарежда тялото с енергия, подобрява работата на стомаха, влияе благотворно върху имунната система.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DownloadVirus
преди 12 години

Защо пък обезмаслено мляко да е по-добро..От къде е тая статия? От cosmopolitan ли?? Или може би от "как да свалите 5 кг за 2 дена с диетата на ..." А другите неща,визирам мед примерно..При какви условия е полезна тази храна и ако не е защо..Тоест не можеш на диабетик да препоръчваш да яде много мед колкото и да мислиш,че е полезно,каквито и минерали и витамини и всякакви други да има..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия