Що е то здравословно хранене на децата?

Излезе наредбата за здравословно хранене на децата . По данни от 2008 година в България 20 процента от учениците на възраст  от 7 до 18 години са с наднормено  тегло, 14 процента  са със  свръхтегло, а 6 процента са със затлъстява

2009-12-14 09:27:15
Що е то здравословно хранене на децата?
Излезе наредбата за здравословно хранене на децата . По данни от 2008 година в България 20 процента от учениците на възраст  от 7 до 18 години са с наднормено  тегло, 14 процента  са със  свръхтегло, а 6 процента са със затлъстяване, като 8 процента са с данни за начална хипертония.

Ясно е, че здравето на нацията започва от децата. Здрави деца - здраво поколение, удължен живот.

Програмата "Училищен плод" е част от  кампанията  за здравословно хранене  на Европейската комисия,  75 процента от реализацията й у нас ще се поеме от Брюксел, а другите  - от държавата ни.

За да постигне успех, програмата "Училищен плод" роля играе и семейството. Родителите могат да проведат разговор с  децата си и да ги убедят  да заменят бонбоните, вафлите и другите захарни изделия с ябълки, например.

Ябълката се нарежда между най-добрите плодови храни за човека.  Това се дължи на  химическия й състав. В енергетично отношение една средна по големина ябълка дава на организма само 80 калории, т.е. това е диетичен плод. Ябълките съдържат пектин, ябълчена и лимонена киселина и са богати на минерални вещества, както и на ценните за организма витамини B1, B2 , E, C, P, PP. Целулозата е повече, отколкото в другите плодове, което е много важно  за чревния тракт.  В ябълките се съдържа голямо   количество калий, който помага за регулиране на  нивото на течностите и намаляване на кръвното налягане. Ябълките са източник на фолиева киселина, която подпомага  разграждането  на мазнините. Плодът служи и като четка за зъби -  почиства зъбния емайл,  подобрява тонуса на  дъвкателните мускули и е полезен за  венците. Най-ценните вещества на ябълката се намират в кората й, затова тя не трябва да се бели.

При училищното раздаване на ябълки  е необходимо да се обърне голямо внимание на хигиената. Плодовете трябва да бъдат старателно измивани  със силна струя вода. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия