Пубертетът при момчетата

Пубертетът при момчетата, също както при момичетата, се характеризира с редица промени, настъпващи в тялото на подрастващите. Различните момчета навлизат по различно време в пубертета, като най-често

2012-03-14 18:27:00
Пубертетът при момчетата
Снимка: sxc.hu

Пубертетът при момчетата, също както при момичетата, се характеризира с редица промени, настъпващи в тялото на подрастващите. Различните момчета навлизат по различно време в пубертета, като най-често това се случва на възраст между 11 и 17 години. Вижте какви промени можете да очаквате:

 

1. Пенисът и тестисите започват да се уголемяват.

Това е един от първите признаци, които подсказват, че момчето е навлязло в пубертета. Впоследствие започват да се произвеждат по-големи количества тестостерон (мъжкия полов хормон) в организма, в резултат на което настъпват и останалите промени в тялото.

На този етап момчетата може да установят, че единият тестис е по-голям от другия и е разположен по-надолу – това е напълно нормално и не бива да ви притеснява.

 

2. Появява се окосмяване.

С навлизането в пубертета се появява окосмяване около интимните зони и подмишниците. При момчетата се появява и окосмяване по лицето, а космите по краката и ръцете стават по-груби и гъсти. Възможно е да се появи окосмяване и на други места по тялото – гърдите, гърба и т.н.

 

3. Промени в гласа.

С навлизането в тийнейджърска възраст гласът на момчетата започва да се променя, т.е. да мутира. Първоначално той може дори да стане по-писклив, но с времето се изгражда, става по-силен и плътен.

 

4. Мокри сънища.

Появата на мокри сънища (еякулиране по време на сън) е напълно нормална по време на половото съзряване. Момчетата не бива да изпитват срам или вина.

 

 

5. Натрупване на мускулна маса.

С навлизането в пубертета и развитието на тялото момчетата започват да трупат мускулна маса и стават по-силни от момичетата.

 

6. Височина.

Едновременно с половото съзряване момчетата започват да дърпат и на височина. Обикновено обаче момичетата навлизат в пубертета по-рано, в резултат на което на определен етап се получава така, че те са по-високи от момчетата. Това не бива да ви притеснява.

 

7. По-обилно изпотяване.

По време на пубертета момчетата започват да се потят по-обилно. Поддържането на добра лична хигиена и използването на дезодоранти/рол-они/стикове/гелове против изпотяване ще ви помогнат да се справите с неприятната миризма подмищниците.

 

8. Кожата се омазнява.

Също както при момичетата, с навлизането в тийнейджърската възраст кожата започва да се омазнява и момчетата се сдобиват с пъпки. Това не бива да става повод за притеснение. Използването на подходящи почистващи средства и редовната и старателна грижа за кожата ще ви помогнат да се справите с тези проблеми.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Marseille
преди 12 години

По-средата на снимката е D1esel .....

sladk0t0odidi
преди 12 години

За това, което казваш съм съгласна

D1esel
преди 12 години

По-грозни пубери за снимката не можахте ли да намерите? Да им бяхте направили по няколко пъпчици, че съвсем да заприличат на пубери...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия