Замислял ли си се, какво ще работиш, с това, което ще учиш тепърва или вече си завършил наскоро? Навярно имаш нужда от каталог за масовите професии, преди да отговориш, или пък вече си наясно, защото се информираш и четеш непрекъснато. Или си класик, защото лекари, адвокати и учители ще се търсят винаги. Накъде отива светът и каква е нашата професионална роля в него? Дигитализация, автоматизация, данни и цифри. Нищо ново или нищо сигурно?

 

Специалностите, техните имена и заглавия се променят постоянно. Това, което бе модерно преди 10 г., сега вече е остаряло, а след още 10 г. ще му се надсмиваме. Отдавна навлязоха чуждиците, чийто български превод е малко странен, а и е по-модерно звученето им – някак си резонира с информацията в публичното пространство. Малка част са спациалности с фокус към творчески индустрии и бизнес, екоикономика, бранд мениджмънт, лайфстайл журналистика и др. 

 

Нещото, което по-трудно се променя са професионалните течения и бъдещите потребности от специалисти в тях. Нека разгледаме по-масовите такива и преценим задно бъдещите очаквания към тях.

 

  • Информационни Технологии – Едва ли има изненадани тук. По-скоро ще се изненадате от бъдещата потребност от различен тип специалисти, свързани със създаването на иновативни приложения, нови компютърни езици, различен тип софтуер и фокус към все по-навлизащия в нашето ежедневие изкуствен интелект. Наравно с това, ще се търсят и хора, които да наблюдават процесите, които ще бъдат създавани тепърва. Такива,които ще отговарят за сигурността, защото тя би била слабото звено на дигиталния ни начин на живот. В ИТ сектора хората никога не стигат.

 

  • Цифри, данни, анализи. Защо са ни всички данни, ако не можем да ги анализираме и интерпретираме с определена цел? Данните са навсякъде около нас, независмо дали стъпваме на тях, за да продаваме, позиционираме продукт или услуга, измерваме нагласи, определяме бюджет или печалба. Данните са навсякъде, във всеки сектор от икономиката и все по-често ще се обръщаме към тях. Но трябват хора, които да ги „четат“ правилно, тъй като обемът им ще става още повече, въпреки всички дигитални решения. 

 

  • Продажби. Всеки продава нещо днес. Тези от нас, които общуват с лекота и вярват, че продаването на „една химикалка“ е лесна работа, то бъдещето им принадлежи в този популярен сектор. Пазарът е необятен, а бъдещите потребители са над 7 млд. Предизвикателството е, че няма да си единствен, но, ако си добър и успешен, то ще си удовлетворен от себе си. Динамика, комуникация, надлъгване и постигане на ясни цели – това ли е твоето?

 

  • Пари, парични потоци, финансови инструменти. Животът ни е превърнал в потребители, но ни е научил и, че за да потребяваме, то е необходимо да изкарваме и управляваме правилно своите блага. Навлизат нови виртуални валути, стоки, услуги и механизми за тяхното предлагане. Различните изисквания и регулации стават все по-големи, както и очакванията към този тип експерти. Започват да се наблюдават разновидности на позиции и отговорности, които се преплитат с все по-голяма дигитална подготовка и компетенции.

 

  • Опазване на околната среда. Нашата планета е място, което трябва да съхраним, до голяма степен, от самите себе си. Тук говорим за това да бъдем обикновени активисти, а хора, които задълбават в науката, дават решения и идеи, променят нагласи и усещания за консумацията ни като хора. Кръгът може да е широк, а специалистите с многопрофилна подготовка, но силно усещане за справедливост и дългосрочност, особено в опазването на околната среда, ресурсите и намиране на алтернативи за това. Не е тайна, че свръхконсумацията намалява ресурсите, а все по-често ще се търсят хора, които да овладеят посоката и обърнат тренда.

 

  • Наука. Хора, които се отдават на това да изследват, откриват и променят. Иноватори, които остават любопитни, вечно експериментрат и надграждат своите открития. Това може да бъде във всяка една сфера на живота. Тук разликата е, че едни ще говорят, а от Вас се очаква да действате – доказвайки, че Вашето работи. Тези хора остават в историята, но и са недооценени в много ситуации, поради самоизолация и липса на достатъчно самочувствие да заявиш и завоюваш това в което вярваш – ясно и открито. Има осезаем глад за подобни хора и все повече ще се търсят такива. 

 

В тези сфери се търсят и все повече ще се търсят хора, не само в България. Специалностите са временни, но професионалният интерес е доста по-устойчив, особено, когато е подплатен с вътрешна мотивация и осъзнато решение, защо това е важно за нас. Той е на база нашите ценности и е породен от желанието да бъдем полезни на себе си и околните, да сме част от кауза или променим света. Не мислете за сега, мислете за бъдещето. 

 

Милен Великов е професионален кариерен консултант и един от водещите специалисти в сферата на човешките ресурси у нас. В портфолиото си има редица постижения, като само за 2015 година получава две престижни награди. Отличен е за „HR изгравяща звезда на годината“ от Българската асоциация за управление на хора и е награден с национален златен приз „Човешки ресурси“ от сп. „Човешки ресурси“. През 2019-та година Милен е и сред номинираните в класацията в „40 до 40“ на Дарик радио, която се дава на  едни от най-вдъхновяващите, креативни българи, които чрез уменията си допринасят за развитието на България. 
 
Има три магистърски програми в сферата на човешките ресурси и управлението на хора зад гърба си и през годините преминава пред редица обучения и специализации. Той е Сертифициран кариерен консултант от Global Career Development Facilitator и е завършил Human Resource Management от Chartered Institute of Personnel and Development. През 2019-та се сертифицира като Coach към ERICKSON.

Автор: Криси Табачка