Специалностите, с които най-лесно можем да си намерим работа

Съветите на кариерния консултант Милен Великов

2019-11-05 10:30:00
Специалностите, с които най-лесно можем да си намерим работа
Снимка: Pexels

Замислял ли си се, какво ще работиш, с това, което ще учиш тепърва или вече си завършил наскоро? Навярно имаш нужда от каталог за масовите професии, преди да отговориш, или пък вече си наясно, защото се информираш и четеш непрекъснато. Или си класик, защото лекари, адвокати и учители ще се търсят винаги. Накъде отива светът и каква е нашата професионална роля в него? Дигитализация, автоматизация, данни и цифри. Нищо ново или нищо сигурно?

 

Специалностите, техните имена и заглавия се променят постоянно. Това, което бе модерно преди 10 г., сега вече е остаряло, а след още 10 г. ще му се надсмиваме. Отдавна навлязоха чуждиците, чийто български превод е малко странен, а и е по-модерно звученето им – някак си резонира с информацията в публичното пространство. Малка част са спациалности с фокус към творчески индустрии и бизнес, екоикономика, бранд мениджмънт, лайфстайл журналистика и др. 

 

Нещото, което по-трудно се променя са професионалните течения и бъдещите потребности от специалисти в тях. Нека разгледаме по-масовите такива и преценим задно бъдещите очаквания към тях.

 

 

 

 

 

 

 

В тези сфери се търсят и все повече ще се търсят хора, не само в България. Специалностите са временни, но професионалният интерес е доста по-устойчив, особено, когато е подплатен с вътрешна мотивация и осъзнато решение, защо това е важно за нас. Той е на база нашите ценности и е породен от желанието да бъдем полезни на себе си и околните, да сме част от кауза или променим света. Не мислете за сега, мислете за бъдещето. 

 

Милен Великов е професионален кариерен консултант и един от водещите специалисти в сферата на човешките ресурси у нас. В портфолиото си има редица постижения, като само за 2015 година получава две престижни награди. Отличен е за „HR изгравяща звезда на годината“ от Българската асоциация за управление на хора и е награден с национален златен приз „Човешки ресурси“ от сп. „Човешки ресурси“. През 2019-та година Милен е и сред номинираните в класацията в „40 до 40“ на Дарик радио, която се дава на  едни от най-вдъхновяващите, креативни българи, които чрез уменията си допринасят за развитието на България. 
 
Има три магистърски програми в сферата на човешките ресурси и управлението на хора зад гърба си и през годините преминава пред редица обучения и специализации. Той е Сертифициран кариерен консултант от Global Career Development Facilitator и е завършил Human Resource Management от Chartered Institute of Personnel and Development. През 2019-та се сертифицира като Coach към ERICKSON.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Bomber
преди 4 години

Не бях влизал отдавна тук,поздравления за новата рубрика.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия