Ако си на кръстопът каква специалност да учиш и в кой университет, то знай, че всички са имали подобни терзания. Всеки един от нас е бил объркан в кое в добър, какво да учи, защо и къде. Тази обърканост до голяма степен е породена от това, че родителите ни карат да учим неща, които не са ни интересни, понякога нямаме реалистични очаквания към нас самите, имаме желание да учим едно, но не полагаме усилия и още много други.

 

Затова Teenproblem.net и водещият бизнес университет Висше училище по застраховане и финанси дадохме старт на нова рубрика, с която да ви помогнем да се ориентирате в палитрата от възможни кариерни пътища. Коя специалност е подходяща за вас, как да изберете правилния университет, какви качества са необходими, за да се реализирате успешно - отговори на тези и още въпроси ще получите от кариерния консултант на ВУЗФ Милен Великов.

 


Ето и някои от неговите препоръки как да изберете каква специалност да следвате:

 

  • В кое сте наистина добър? И не единствено според вас, а според вашите познати, учители, според тези, които имат наблюдения върху вашето развитие. В това, което сте добър, отдава ви се, носи ви удоволствие и не ви напряга, че го правите е здравата основа за бъдещата желана специалност;

 

  • Имам ли близък, който работи нещо подобно? Вероятно имате. Попитайте го, поговорете с него и преценете, дали и вие така си го представяте. Уеднаквете си очакванията с вас самия – това, което искам и това, което всъщност е.

 

  • Къде мога да уча това, което ми е интересно? В България или не. Редовно или не. Да уча или не. Анализирайте желаните специалности, огледайте учебните им планове и преценете дали ви е интересно. Другото нещо е, дали и доколко е само теория? Ключово е да отделите един ден и отидете до желания от вас университет. Огледайте базата, поговорете с някого, уговорете си среща с някой от там. Запознайте се, за да вземете информирано решение за бъдещето си.

 

  • Кариерен консултант – Има дузина такива, но бъдете предпазливи, относно техния опит, експертиза, квалификация. Тези специалисти, биха ви дали различни опции и биха скъсили времето в което бихте се лутали дали нещо е за вас или не. Услугата е платена, но от сега да знаете – безплатните неща не работят.

 

  • Пробвайте смело. Не се притеснявайте да започнете едно, а след това да продължите с друго. Подобни стъпки формират опитът, но някои им казват – „грешки“. Разликата е, че при едното се акумулира опит, а при другото има повтаряемост, която води до един и същ неудовлетворяващ резултат.

 

  • LinkedIn - Не знаете какво е това? Информирайте се и отделете време да бъдете активни там. Платформата е изцяло професионална и дава огромни възможности и контакти. Една от опциите в нея е да търсите конкретни хора по имена, позиции или компании. Следвайте желаните от вас личности там, четете статии, информирайте се за новите неща. Единственото, което се иска от вас е да инвестирате време и усилия да четете и интерпретирате. Едва тогава ще имате информацията да избирате доброто за себе си.

 

  • Работете. Висшето образование не е задължително и някои решават, че е по-добре да поработят малко, а след това да учат. Това също е работещ вариант, който предопределя правилните избори, особено, когато имаме жизнения опит да поемем отговорността за собствените си решения и избори.

 

Това са малка част от примерите, които биха улеснили избора за подходящата специалност. При всеки един от тях се касае за усилия, които трябва да се положат от страна на ученикът или студентът. Това прави разликата при зрелия човек – той се информира, взима решения и действа.

Автор: Криси Табачка