Съвети за здрави нокти

2012-03-11 15:36:00
Съвети за здрави нокти
Снимка: sxc.hu

Чупещите и цепещите се постоянно нокти са сред един от най-големите проблеми на тийнейджърките. Случвало ли ти се е да отделиш един час, за да си направиш перфектния маникюр, и само минути по-късно един от ноктите ти да се счупи, хвърляйки цялата ти работа и старание на вятъра? Това определено не е никак приятно! Разбери как да го избегнеш.

 

Най-важно е подсилването на ноктите отвътре. Това става чрез приемането на подходящи витамини и минерали, които подсилват структурата на ноктите, а и допринасят за цялостното ти здраве. Приемането на Витамин А, B, C и E чрез правилно хранене подобрява състоянието на ноктите. Тези изключително ценни витамини могат да бъдат открити в достатъчно големи количества в плодовете и зеленчуците, яйцата, месото, черния дроб, бобовите храни и млечните продукти. Освен това чрез тези хранителни продукти ще си набавиш и небоходимата доза цинк, която гарантира липсата на неприятните бели петънца по ноктите.

 

 

Пиленето на ноктите също не е без значение. Прави го само след добро подсушаване на ръцете и  внимателно, само в една посока. Пиленето чрез движения наляво и надясно уврежда нокътната плочка и води до нацепването й – нещо, което не искаш да се случи.

 

Слагай си гумени ръкавици, когато почистваш дома си с препарати или пък миеш чиниите. В днешно време има толкова агресивни измиващи средства, които вредят не само на ноктите, но и на кожата на ръцете.

 

Избягвай лакочисителите, съдържащи ацетон и формалдехид. Те изсушават ноктите и ги правят по-чупливи. Вместо това се спри на почистващи лака продукти на ацетатна основа.

 

Преди да нанесеш лак върху ноктите си сложи върху тях един слой заздравител. На пазара в момента се предлагат най-различни продукти, на различни марки и различни цени. Изборът е твой.

 

Не пренебрегвай и домашната грижа за ноктите. Очаквай съвсем скоро нашите рецепти за по-здрави нокти.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
horsefly
преди 12 години

Не толкова пиленето напред-назад уврежда ноктите, а вида на пилата.Използвайте картонени, а не метални пили, вярно е че по-бързо се изхабяват, но все пак искаме хубави нокти, нали ?! :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия