Как да изберем подходящо легло за тийнейджър?

2020-12-17 13:31:00
Как да изберем подходящо легло за тийнейджър?
Снимка: ПР

Детската стая, която сте обзавели с толкова много любов само преди няколко години сякаш внезапно е станала тясна за вече порасналото ви дете. Детското обзавеждане и най-вече леглото са му отеснели и е време да помислите за покупка на ново легло, което да му осигурява комфорта и удобството по време на сън.

 

Как да изберете легло за тийнейджър? 

Размерът е от значение

Децата в тази възраст растат изключително бързо и се нуждаят от наистина удобно и достатъчно голямо легло. Затова първото, което трябва да направите е да изберете размера, който е подходящ за вашия тийнейджър.Разгледайте опциите на мебелите, които се предлагат в пълен размер. Обикновено за тийнейджъри са подходящи просторни легла с размери 80 или 90 см ширина и 160 или 180 см дължина, но ако вашето дете е по-високо и по-едро можете да се спрете на модел с дължина 190 или 200 см.

Основата и матрака са много важни

Обърнете специално внимание на вида на подматрачната рамка. Имате ли възможност, изберете ортопедична такава, тъй като тя не само ще подобри съня на младежа, но и ще подобри качествата на матрака, който ще купите за леглото.Що се отнася до матрака, за тийнейджъри специалистите препоръчват той да е също ортопедичен или анатомичен, да е със средна твърдост, дишаш и да е с антибактериално покритие.

 

Материалът не е за подценяване

Не забравяйте, че тийнейджърите прекарват в стаята си (и в леглото) доста часове наред. Вашият също няма да прави изключение и ще използва леглото както за спане, така и за отмора, четене, слушане на музика, а понякога и за писане на домашните. Затова е добре да потърсите легло, което е изработено от материал, достатъчно здрав и устойчив на голямото натоварване, което го очаква. 

 

Отново според експертите най-добрият вариант са легла от масив, тъй като естественото дърво е здраво, издръжливо и екологично. Единственият минус на мебелите от масив е високата цена. Ако и за вас цената е пречка, следващият материал, който е предпочитан от родители на тийнейджъри (и препоръчван от специалисти) е ламинираното ПДЧ. Леглата от този материал са на достъпна цена, предлагат се в разнообразни размери, дизайн и декори и със сигурност ще допаднат и на вашия младеж.

Изберете типа легло според големината на стаята

Тук трябва да се съобразите както с големината на стаята и останалите мебели в нея, така и с желанията на детето. Решението няма да е лесно, защото трябва да избирате сред широка гама от видове и дизайни, в които се предлагат тези мебели. Но ще се справите отлично.

Популярни видове легла за тийнейджъри:

Единично

Единичните легла са класически и доста се харесват на младежите. Те са в пълен размер, със стандартни височина и ширина и осигуряват добър комфорт и удобство по време на сън. Ако търсите легло за просторна стая и за един тийнейджър, единичните мебели не са никак лош избор. А ако комбинирате леглото със скрин, шкаф или няколко рафта ще преобразите напълно тийнейджърската стая.

С място за съхранение

Този тип мебели за отмора са стилни, модерни и функционални. Ако стаята е с по-малки размери или ако детето се нуждае от повече място, на което да съхранява всички свои вещи или дрехи, леглата с място за съхранение са много добър избор.

 

Легла с разширение

Този тип легла също са много подходящи за тийнейджъри, тъй като предлагат удобно място за спане и допълнено легло, което се издърпва при необходимост. Ако вашия младеж обича да се събира често с приятели, това легло ще му допадне много, тъй като ще може да ги кани с преспиване.

Диван - легло

Диваните легла не са лош избор, ако стаята е малка. Този тип мебели за сън са доста стилни, практични, не заемат много място, но най-важното е, че осигуряват добър комфорт и голямо удобство по време на сън. 

Не пропускайте стила и дизайна 

При избора на дизайн ви съветваме задължително да вземете под внимание желанията на тийнейджъра, защото както споменахме малко по-рано, на тази възраст имат свои разбирания за красиво и стилно, които най-вероятно няма да съвпаднат с вашите. Затова поискайте мнението му и се опитайте да постигнете някакъв консенсус за цвета, стила и дизайна на леглото, което ще поставите в стаята му.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия