Как съсипваме косата си без да знаем

6 грешки в грижата за нея

2017-12-28 15:30:00
Как съсипваме косата си без да знаем
Снимка: Instagram

Без значение дали се грижите активно за косата си и имате купища козметични продукти или за вас е напълно достатъчно просто да я измиете и изсушите, има някои грешки, които много жени правят в грижата за косата си.

 

Като начало е много важно да определите своя тип коса и да се водите спрямо него, за да изберете правилните продукти и терапия.

 

Ето кои са най-често срещаните грешки в ежедневните процедури на косата:

 

 

1. Използването на четка когато косата е мокра

 

Повечето жени сресват косата си докато е мокра и не случайно избират точно този момент. Първо, по този начин косата е подредена още преди да е започнало оформянето на прическата и сресването на пречи на това, особено при къдравите коси.

 

Но основната причина повечето жени да използват четката още докато косата е мокра е, че тогава тя се поддава най-лесно на тази процедура.

 

Косъмът е еластичен докато е мокър, но за съжаление тогава той е и много по-слаб и се къса по-лесно. Ето защо сресването докато косата е мокра е рисковано и според специалисти не бива да се използва четка, а по-добре да изберем едър гребен и да бъдем внимателни в разресването.

 

 

2. Памучната калъфка за възглавница

 

Безспорно памучната материя е мека и много по-приятна за сън, но ако имате проблем със заплитане на краищата, специалистите препоръчват да изберете сатенена такава.

 

Памукът попива естествената влажност на косъма и го прилепва, което води до заплитане и сухи краища.

 

 

3. Не прекалявайте с горещите уреди  за прическа

 

Не е вярно твърдението, че колкото по-гореща е пресата, толкова по-бързо, лесно и трайно ще се оформи косата.

 

Идеалната температура, на която трябва да настроим пресата или сешоара е 185 ℃. Няма нужда тя да бъде по-висока, защото единственото което ще получим е изгаряне на косъма.

 

 

4. Подстригването не бива да бъде нито много често, нито твърде рядко

 

Без съмнение трябва да се отървем от накъсаните краища, защото така косата ще изглежда много по-добре.

 

Но това няма да се отрази на скоростта, с която тя расте в корените и затова не бива да се прекалява с подстрижките.

 

Но поддържането на здрави краища предотвратява накъсване, което намалява дължините – ето защо специалистите казват, че подстригването помага на растежа.

 

5. Измиването с прекалено гореща вода

 

Повечето хора предпочитат горещия душ през зимата, но високата температура на водата не се отразява добра на вашата коса.

 

Горещата вода изсушава косата и я прави крехка и склонна към накъсване. Затова излагайте само тялото си на горещата струя, захващайки косата си с шнола. А когато измивате нея нагласете водата към по-неутрална температура.

 

 

6. Подсушаването с кърпа

 

Както памучната калъфка за възглавница и кърпата може да бъде опасна за вашата коса. Внимателното попиване е достатъчно и не бива да се прекалява с него, да не говорим косата да бъде търкана старателно с кърпата. Също като кожата ви, вашата коса е чувствителна на подобна процедура.

 

Снимка: Instagram

 

 

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия