5 начина да се справим със стреса преди изпит

Как да преминем през този период без последици и с добър резултат?

2017-05-29 14:48:00
5 начина да се справим със стреса преди изпит
Снимка: Instagram

Чакат ви изпити и не знаете откъде да започнете? Не се шашкайте! В никакъв случай не е дошъл краят на света...добре де донякъде така изглежда, но истината е далеч.

 

Просто подредете мислите в главата си, направете си план за действие, налейте си чаша хубаво вино и се отпуснете... и след този „тежък” период има живот.

 

Ето 5 начина за справяне с „предизпитния стрес”:

 

1. Не гледайте на изпитите като нещо непоправимо, от което зависи бъдещето ви

 

Да, някои от тях са важни, но все пак ако подобна мисъл ни напряга, шанса да се справим добре е сравнително малък. Трябва да имаме едно на ум, че всяко нешо може да се поправи, дори и изпита...и то само няколко месеца по-късно.

 

2. Клишето „преди изпит не се учи”

 

Разбира се, ако сме се готвили периодично за изпит и сме сигурни в себе си, няма смисъл да се измъчваме цяла нощ над учебниците, но ако през цялото време сме се занимавали с куп други неща, но не и да се подготвим за конкретния изпит, се учи и още как. И бъдете сигурни, от полза ще е.

 

3. Помнете, изпитващите също са хора

 

Да, на някои изобщо не им личи (особено по време на изпит), но все пак дълбоко в себе си крият човешката си същност. Не ги приемайте като хора, които непременно искат да ви скъсат или да ви причинят куп други лоши неща. Те просто изпитват знанията ви и ако ги имате (наистина ги имате) и сте сигурни в тях, каквото и да направят, няма как да ви напишат слаба оценка.

 

4. Не се целете непременно към отлични оценки

 

Ако ви харесва това, с което сте се захванали, това е нещото, което най-малко трябва да ви интересува. Все пак трябва да усвоявате знания за себе си, а не за отличната студентска книжка.

 

5. Ако изпитът е устен никога, НИКОГА не мълчете

 

Това ще притесни вас и ще отегчи преподавателя, а това не е никак добра идея.

 

А сега оставете тази статия на страна, запретнете ръкави и се приготвяйте за матури, кандидатстудентски изпити и всякакви други мъчения.

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия