4 причини да ядете репички

Ето кои са те

2021-04-20 16:30:00
4 причини да ядете репички
Снимка: Pixabay

Сезонът на репичките е тук! Този зеленчук често е подценяван, но носи много ползи за здравето, помага за отслабване, намалява апетита и е чудесна добавка към зелената пролетна салата. Може да го слагате и в зелевата салата, или просто да хапвате няколко репички като следобедна закуска. Ето ползите от тях, според списание "Health".

 


Нискокалорични са, но пълни с полезни съставки

 

Според "USDA", една порция от 100 грама репички съдържат по-малко от 20 калории, едва 4 грама въглехидрати, почти грам протеин и никакви мазнини. Това ви осигурява и около 30% от необходимия дневен прием на витамин С, който стимулира имунната система. Червено-белите зеленчуци съдържат и витамини от групата В, калий, калций, желязо и магнезий. Идеални са за диета, тъй като са нискокалорични, но засищат и ви зареждат с полезни витамини и минерали.

 

Пазят от болести

 

Те са член на семейството на кръстоцветните зеленчуци, в което влизат още зелките, алабаша, ряпата, карфиолът, синапът - от който се правят горчица и подправки. Това означава, че са суперхрана, защото като другите кръстоцветни зеленчуци, те са източник на сяра, която намалява възпаленията и пази клетките от рак. Репичките действат и антибактериално.

 

Снимка: Pixabay

 

Съдържат антиоксиданти

 

Антиоксидантите намаляват възпаленията в организма и пазят клетките от болести и стареене. Проучване от 2019 г., публикувано в "Nutritients" показва, че репичките са използвани от древни времена в народната медицина, именно заради наличието на антиоксиданти. Така съставките в тези зеленчуци ни пазят от няколко вида рак - на гърдата, на маточната шийка, на простатата, на дебелото черво, на черния дроб, на белия дроб.

 

Пазят от диабет

 

Сок от корена на репичката, екстракт от репички и кълновете от репичките може да предпазят организма от развитие на диабет, показва изследване от 2017 г., публикувано в "Nutritients".  Репичките намаляват абсорбацията на глюкоза в червата и стимулира усвояването на глюкоза, което води до по-ниски нива на захар в кръвта.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия