Акнето - най-големият враг на тийнейджърите

Ето какво представлява то и как да го лекувате

2020-03-04 10:30:00
Акнето - най-големият враг на тийнейджърите
Снимка: Pixabay

Акнето е един от най-досадните, но за съжаление, и най-често срещани проблеми в тийнейджърска възраст.

 

Какво трябва да знаем за акнето?

 

Първо, всеки тийнейджър трябва да се успокои и да знае, че не е сам в борбата - почти всеки е минал по този път, когато е бил в училище. Трябва да се разбере, че акнето е незаразно състояние на кожата, характеризиращо се с пъпки, причинени от възпалени и инфектирани мастни жлези. Лицето ви е покрито с пъпки и това ви кара да се чувствате потиснати и непривлекателни, но не може да заразите приятели, дори да решите да излезете.

 

Това заболяване на кожата е най-често срещаното кожно заболяване при индустриализираните нации, така че няма нищо необичайно в появата му, особено в тийн годините. Акне вулгарис (както е пълното име на болестта) започва по време на пубертета, но не завършва с порастването. То се появява наред с всички други хормоналните промени, които започват по време на пубертета.

 

Какви фактори влияят?

 

Други фактори за развитието на акне могат да бъдат генетичната предразположеност, спазване на определени диети, стрес, приемане на определени лекарства, неправилна грижа за кожата, прекалено излагане на слънце и др.

 

Последиците от това хронично заболяване не са само за кожата, но и за самочувствието и самооценката на човек, особено когато той е още в крехка възраст и тепърва се развива.

 

Много е неприятно да се събудиш с акне, когато те очаква важна среща с приятели, роднини, парти, което си планирал в последния месец или училищно тържество. Затова, понякога трябва да се реагира бързо и веднага да започнете борбата с досадните пъпки. Но задължително се заредете с търпение - акнето няма да изчезне за 1 нощ, просто трябва да започнете да го лекувате веднага, за да се избавите по-бързо и да не настъпят усложнения.

 

Как да се справим успешно с акнето?

 

Има много видове козметика за акне, които помагат в борбата с акнето, а може да се консултирате с дерматолог или личния си лекар, за да намерите най-добрите за вашата кожа. Друг вариант е да направите проучване в интернет за най-качествените продукти. Залагайте само на утвърдени марки, за които чувате и четете добри отзиви.

 

Най-популярният продукт сред тийнейджърите е крем против акне. Кремовете са най-удобни, защото може да ги носите навсякъде със себе си и дори някои хора няма да забележат разликата (ако не се загледат в надписите) - все едно си носите крем за ръце, лице или лосион. Кремовете за пъпки се грижат за кожата като я почистват и хидратират добре. Трябва да ги нанасяте върху перфетно почистено лице. Преди да си сложите крем, трябва и добре да измиете ръцете.

 

Качественият крем за акне намалява излишния себум, свива разширените пори и предотвратява тяхното запушване, действа противовъзпалително и намалява образуването на пъпки. Снабдете се с крем, който противодейства срещу възникване на нежелани белези.

 

Напоследък все по-популярни стават и маските, които се борят с пъпките. Ако решите да заложите на маска за акне, трябва да знаете, че тя прави кожата по- сияйна и здрава. Тези продукти почистват кожата в дълбочина, имат противовъзпалително действие и стягат порите. Маските ще ви помогнат не само да се оттървете от акнето, но и да придобиете перфектен вид на кожата на лицето.

 

За да сте сигурни, че сте избрали качествена маска, следете дали тя съдържа някои от  следните продукти - активен въглен, салицилова киселина, каолин, водорасли от Мъртво море. Те премахват замърсяванията, почистват порите, действат антибактериално и омекотяват кожата.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия