Менструална болка, но без кървене? 4 причини да изпитвате това

Вижте кои са те

2020-01-13 16:30:00
Менструална болка, но без кървене? 4 причини да изпитвате това
Снимка: Pixabay

Сигурно ви се е случвало да изпитвате болка, която чувствате по време на цикъл, но така и менструацията ви да не дойде. Това е и плашещо, и подвеждащо. Мислите си, че трябва да ви дойде и това е просто ПМС, и понякога сте прави. Но в други случаи тази болка може да е свързана с различни заболявания и проблеми. Ето и кои са те, според британското издание на "Cosmopolitan".

 


Ендометриоза

 

Това е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Това предизвиква болки, а може да доведе до безплодие. "Болката в областта на таза е основният симпотм на ендометриозата", казва д-р Патриша Забала, гинеколог. Тя обяснява, че жените с това заболяване, изпитват адски болки по време на цикъл, възможно е болките да продължават през всичките дни. За съжаление, все още няма лечение за тази болест.

 


Синдром на дразнимото черво

 

Това е често срещано заболяване при много хора. То е болест на хранителната система и включва различни симптоми - стомашни крампи, подуване, диария, запек. Няма конкретно лекарство, което да излекува напълно заболяването. Но пациентите с този синдром могат да облекчат симптомите като спортуват много, взимат пробиотици и хапват домашно приготвена храна от пресни продукти.

 


Стрес

 

Стресът, напрежението, психическото натоварване, прекаленото притеснение - това са неща, които също може да предизвикат стомашна болка, подобна на тази по време на цикъл. "Стресът засяга частта от мозъка, която отговаря за производството на хормони. А промяната в хормоните може да повлияе на честотата и продължителността на менструацията. Например, да увеличини много болките в стомаха или да прекъсне цикълач, обяснява лекарката. Ако сте прекалено стресирани, нервни и депресирани, постарайте се да сте по-активни физически.  Може да се нуждаете от медитацията или някакъв вид терапия.

 


Бременност

 

В ранните фази на бремеността, може да изпитвате болки, подобни на тези по време на цикъл. "Когато женското тяло започне да произвежда хормони на бременноста, менструацията спира. Но някои жени, които са бременни, изпитват подобни болки, като тези по време на цикъл, и леко кървене, в дните, в които е трябвало да бъде следващата им менструация", казва д-р Забала.

 

4 причини да ви закъснява (без бременност)

 

Проблем ли е нередовният цикъл в тийнейджърска възраст?

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия