Колко време трае перфектната дрямка?

Ето отговорът

2019-07-04 13:30:00
Колко време трае перфектната дрямка?
Снимка: Pexels

Дремването през деня е задължително за някои хора, така те се освежават, събират сили и продължават със задълженията си. Но не всички имат възможност да се отдадат на дрямка следобед, ако са прекалено ангажирани.

 

Някои хора пък спорят, че всъщност тя не е полезна и влияе зле на нощния сън, особено ако е по-дълга. Сигурно и вие много пъти сте се питали колко време трябва да продължава нормалната следобедна дрямка и дали е полезна.

 

"Често сравнявам дремването със следобедната закуска. Ако не се храните много обилно по някаква причина, да закусите следобед е добре. От друга страна, ако хапвате обилно следобед, толкова, че да не вечеряте, това не е добър вариант", казва Рафаел Пелайо, професор по психиатрия в Калифорния пред "Pop Sugar".

 

Според него нещата с дремването стоят по същия начин. Ако не се наспивате достатъчно през нощта, може да легнете за малко следобед. Но ако си лягате рано и не може да заспите веднага, трябва да ограничите дремването през деня - това може да пречи на качествения ви нощен сън. Важно е просто дрямката да не нарушава спокойния сън нощем, ако спите достатъчно нощем, няма нужда да лягате следобед.

 

Снимка: Pixabay

 

Докторът обяснява, че е ключово колко време дремвате. "Хората, които дремват за 3-4 часа мислят, че това е дрямка, а то не е, това си е период на сън. Дрямката е под час. Някои хора дремват между 20 и 40 минути", коментира специалистът. 

 

Ако спите повече от 40 минути следобед, това не се приема за дрямка и може като се събудите да усетите сънна инерция - замайване, което много хора чувстват, когато стават сутрин. Това влияе негативно на организма, тъй като трябва бързо да се разсъните и да продължите със задълженията си.

 

Да се събуждаш изморен и след дълъг сън: Хиперсомния

 

3 мита за съня

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия