5 знака, че не спите достатъчно

Ако спите под 7 часа е много вероятно да страдате от тези симптоми

2018-07-04 13:30:00
5 знака, че не спите достатъчно
Снимка: Pexels

Сънят е здраве - чували сме го неведнъж. Не винаги обаче успяваме да си набавим нужното количество сън, особено когато ни се натрупат много задачи и едновременно не искаме да изоставяме социалния си живот. Ето какви са последствията, ако недоспиването стане системно.

 


Постоянно сте гладни

 

Ако организмът не се зарежда с достатъчно енергия от сън, той ще потърси тази енергия от храната. Когато не си почивате достатъчно, се увеличава продукцията на хормона на глада - грелин. И заради него, постоянно ви се яде нещо сладко или нещо мазно.

 


Напълнявате

 

Това е свързано с първия симптом - апетитът ви се увеличава, хапвате повече мазно и сладко - съответно трупате килца. Но ако сте гладни и все пак устоявате на изкушенията и не ядете много, пак може да напълнеете от липсата на сън. Метаболизмът ви се забавя, ако не спите достатъчно и става по-трудно да горите калории.

 


Импулсивни сте

 

Хората, които се чувстват изтощени, в повечето случаи действат, без да мислят за последствията. Имат нужда да направят това, което им се иска веднага, дори да знаят, че не е правилно. Стават и по-раздразнителни и могат да кажат неща, които, по принцип, не мислят. Например, да обидят приятел или роднина или да се скарат с някого за нещо незначително.

 


Паметта ви отслабва

 

Не може да се сетите кой филм гледахте миналата седмица или къде прибрахте слънчевите си очила, например. Трудно се концентрирате и не може да се подготвите за изпит. Всичко това отново се дължи на недостатъчното количество сън. Изследвания показват, че мозъкът се пречиства от токсични молекули по време на сън и след това работи по-добре през деня.

 


Разболявате се често

 

Хващат ви настинки и вируси, дори когато няма болни около вас и не е грипен сезон. Това е така, защото имунната ви система отслабва, ако спите само по 5-6 часа. И когато се разболеете, на организма му е трудно да пребори инфекцията. 

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия