Кой е най-добрият стимул за редовно спортуване?

2016-11-01 13:43:00
Кой е най-добрият стимул за редовно спортуване?
Снимка: iStock

Наясно си, че редовните физически упражнения са важни за външния вид и здравето ти, но въпреки това не може да се мотивираш достатъчно и да спортуваш редовно. Най-вероятно разчиташ на подкрепата на приятелите си, но според наскоро направено проучване съревнованието подтиква повече към извършване на физически упражнения, отколкото приятелската подкрепа.

 

Специалисти от Пенсилванския университет си поставили за цел да изследват как социалните медии оказват влияние върху физическата активност на хората. Въпреки че приятелската подкрепа изглежда като ефикасен начин да се окуражат мъжете и жените да подобрят здравословното си състояние, получените резултати навеждат на мисълта, че тя всъщност може да ги разубеди да ходят редовно във фитнес залата.

 

 

Хората си мислят, че когато става дума за социални медии, колкото повече, толкова по-добре. Според специалистите обаче това не отговаря на истината. Когато социални медии са използвани по грешен начин, добавянето на социална подкрепа към здравна програма в интернет може да има обратен ефект и да направи хората по-малко склонни към здравословно поведение. Социалните медии могат да допринесат за увеличение на физическата активност, когато са ползвани правилно. В изследването участвали 800 мъже и жени, които били включени в 11-седмична програма с физически упражнения, придружени от препоръки за фитнес и съвети за здравословно хранене. Участието в програмата било следено чрез създаден от учените уебсайт. Физическата активност включвала вдигане на тежести, бягане и йога упражнения. Участниците били разделени на 4 групи, 3 от които били свързани с индивидуална надпревара, екипна подкрепа и екипно съревнование, четвъртата била контролна.

 

Резултатите показали, че мотивираните от съревнованието участници са с 90% по-голяма посещаемост във фитнес залата в сравнение с тези в контролната група. Ефектът от индивидуалната и екипната надпревара бил сходен, що се отнася до окуражаването на участниците да извършват физически упражнения.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия