Как да превърнеш тренировките си в навик?

2016-10-13 13:45:00
Как да превърнеш тренировките си в навик?
Снимка: iStock

Има хора, които не могат да си представят живота без спорт, но има и такива, които едвам-едвам стигат до фитнес залата. Ако ти си от вторите, то със сигурност имаш нужда от съвети и мотивация, за да промениш това.

 

Упражненията имат невероятно ползотворно въздействие върху здравето. Редовната физическа активност повишава имунната система и понижава нивата на стрес. Хората, които са наясно с тези факти, но не тренират редовно, или нямат достатъчно свободно време или пък не са достатъчно мотивирани. А може и още да не са намерили спорта, който да им доставя максимум удоволствие.

 

Ключът към успеха се крие в това да успееш да превърнеш тренировките в навик. Веднъж направиш ли това, упражненията вече няма да ти бъдат неприятни, даже напротив, ще ги приемаш като нещо нормално, като част от ежедневието ти.

 

Виж как да превърнеш тренировките си в навик:

 

Спортувай ежедневно



 

Може би ти се струва прекалено, но за да превърнеш дадено нещо в навик, трябва да го повтаряш достатъчно често. Затова се опитай да намериш време за ежедневни тренировки и не позволявай на другите ти задачки да ти пречат. След месец, когато вече си успял да превърнеш тренировките си в навик, може да започнеш да тренираш 3-4 пъти дневно, знаейки, че дните между тренировките няма да се превърнат в една безкрайна пауза. Първо трябва да научиш ума и тялото си да изискват от теб тренировките, за да успееш да ги превърнеш в навик. В началото може тренировките ти да бъдат по-кратки, около 15-20 минутки, например, като постепенно ги увеличаваш с по 5 минути.

 

Отбелязвай успехите си


 

Хубаво е да отбелязваш успехите си по някакъв начин, но нека това да не става с храна, а с някакъв друг стимул. Може да застанеш пред огледалото и да се наслаждаваш на тази част от тялото си, която не си харесвал, за която си спортувал усърдно и която се е променила към по-добро. След това може да си запишеш час за масаж, например, и да насладиш на един релаксиращ и отпускащ час.

 

Планирай физическата си активност


 

За да бъдеш ангажиран с тренировките си, трябва да си направиш дългосрочен план и да определиш крайна дата, когато трябва да си постигнал някакъв успех. Не е нужно успехът ти да е свързан със свалени килограми, може да става въпрос за увеличаване на издръжливостта, например или пък придобиване на ново умение. След това може да си направиш седмичен план с описание на това какво точно трябва да правиш в рамките на всяка седмица.

 

Определи правилния час



 

Хубаво е да намериш правилното време за тренировки, за да може те лесно да станат част от ежедневието ти. Например може сутрин да ставаш малко по-рано от обикновено, за да се раздвижиш и енергизираш и да се чувстваш по-добре през остатъка от деня, а и за да имаш свободно време след училище/работа.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия