Има хора, които спортуват редовно, но въпреки това не постигат така желаните резултати. Защо се получава така? Незнанието или неумението да тренираш правилно може да доведе до допускане на дефекти в тренировката и до трудно постигане на добри резултати. И ако грешките бъдат повече от правилно направените неща, прогресът спира, последван от убедителен провал.

 

Виж кои са най-често допусканите грешки по време на тренировка:

 

Не правиш кардио упражнения – аеробиката е изключително важна част от цялостния процес на отслабване. Препоръчително е поне 3 пъти седмично да правиш тренировки с висока интензивност, ако искаш да се отървеш от излишните мазнини. Кардиото влияе благоприятно на метаболизма няколко часа, след като си приключил с тренировката. Най-добре ще бъде за теб, ако съчетаваш вдигане на тежести с кардио, като ги разпределяш равномерно през цялата седмица.

 

 

Тренировката ти е прекалено тежка/лека – упражненията за отслабване се изпълняват с определена специфика на натоварването и не бива да са нито прекалено леки, нито прекалено тежки. Ако са леки тялото не се ангажира в достатъчна степен, а ако са прекалено тежки то преминава в анаеробен режим на работа, при който за енергия се използват протеини и въглехидрати, но не и мазнини.

 

Не загряваш преди тренировка – хубавата загрявка е задължителна, без значение дали тренировката ти е предназначена за топене на мазнини, за трупане на маса или за повишаване на издръжливостта. Повечето хора обаче я пропускат, защото смятат, че не е толкова важна или защото ги мързи. Загрявката обаче не бива да отсъства от тренировката ти, защото тя дава на тялото нужната подготовка за последващото натоварване, повишава честотата на сърдечния пулс и концентрацията.

 

Правиш основно упражнения за корема – повечето хора си мислят, че коремната гимнастика е достатъчна, за да се отърват от така нежеланите килограми. Истината е, че дори да правиш по 1 000 коремни преси на ден, няма да успееш да се сдобиеш с плочки на корема. Разбира се, че тя е важна и не бива да я пропускаш, но просто не разчитай само на нея.

 

Правиш повече изолиращи упражнения за сметка на многоставните – когато спортуваш с цел изгаряне на мазнините, трябва да правиш повече многоставни упражнения, ангажиращи по няколко мускулни групи. Изолиращите не са подходящи, особено за хора, които нямат достатъчно опит. Натоварването на цялото тяло е задължително, защото по този начин ще засилиш метаболизма си и ще постигнеш така желаното тяло.

 

Друго важно нещо, което доста хора забравят, е диетата. Съвременната концепция за отслабване се състои от 3 основни модула: 70% диета, 20% тежести и 10% кардио. Затова, ако хапваш, каквото си поискаш и ходиш 7 пъти седмично на тренировка, няма да се вталиш и да оформиш тялото си.

Автор: Ралица Солакова