Няколко съвета как да се отървеш от мазнините в областта на корема

2016-07-14 11:36:00
Няколко съвета как да се отървеш от мазнините в областта на корема
Снимка: iStock

За повечето мъже и жени коремът е една от най-проблемните зони. И докато представителите на силния пол искат да се сдобият с плочки на корема, дамите просто искат да се отърват от мазнините в тази област.

 

Основната причина човек да трупа мазнини в областта на корема е, че няма изградена ефективна рутина, изгаряща нежеланите натрупвания. И въпреки че коремчето е доста трудно за обработване, не е нещо невъзможно, стига човек наистина да има желание и да положи достатъчно усилия.

 

Виж кои са най-добрите начини да се отървеш от коремните мазнини:

 

Контролирай хранителните си навици – в началото, когато намалиш приема на храна и съответно калориите, ще ти бъде гладно и леко напрегнато, но с течение на времето ще свикнеш и няма да мислиш за храна на всеки 2 минути. Просто прави неща, които ти харесват и разсейват, т.е намери си здравословни заместители. Ако все пак апетитът ти е огромен и не можеш да го игнорираш, притъпи го като изпиеш чаша чай и хапнеш 2-3 блокчета натурален шоколад. Плодовете и ядките също ще свършат добра работа.

За да промениш и контролираш успешно хранителните си навици не бива да имаш вкъщи нездравословна и калорична храна, трябва винаги да имаш под ръка нещо здравословно, с което да притъпиш апетита си, трябва да се храниш често и по малко и да общуваш предимно с хора, които се хранят здравословно и държат на външния си вид.

 

 

Спортувай правилно – от известно време тренираш усърдно, но въпреки това не успяваш да се сдобиеш с коремчето, с което искаш. Това е така, защото трябва да спортуваш с такава интензивност и продължителност, че тялото ти да гори мазнини като източник на гориво.

Ако тренировката ти не е достатъчно ефективна, няма да успееш да влезеш във форма и да изваеш така желаното тяло. Продължителността обаче също е от значение. Ако искаш да се отървеш от мазнините в областта на корема, спортувай всеки ден по час, час и нещо.

Интервалната тренировка с висока интензивност гарантира изгарянето на 800 калории за 60 минути. С бързо ходене ще изгориш около 450 за същото време. За 1 час плуване се горят 550 калории, а с карането на колело в продължение на 60 минути ще изгориш около 300 калории.

 

Осигурявай си достатъчно сън – ако не спиш достатъчно часове, ще имаш по-малко енергия през деня и съответно ще ти бъде по-трудно да правиш качествени тренировки. Също така липсата на сън ще доведе до повишаване на апетита и ще ти по-трудно да не консумираш калорични и нездравословни храни. Сънят наистина е важен, защото тогава се възстановяват мускулите ти, а и води до повишаване на настроението.

 

Ако имаш проблеми със заспиването, то е добре да видиш нашите съвети:

 

- Затвори очите си, дори да не ти се спи;

- Не заспивай на включен телевизор;

- Не мисли за проблемите си и за други странични неща;

- Съсредоточи мисълта си само върху дишането;

- Опитай се да се приспиш с помощта на книга, но не и на филм;

 

Наблегни на консумацията на храни, изгарящи мазнините – хубаво е да ядеш храни, които хем те засищат, хем ти осигуряват достатъчно хранителни вещества. Празните калории от преработените храни ще ти дадат енергия за кратко време и никакви полезни вещества. Напълно възможно е да приемаш по 1500 калори от неподходяща храна и това да те кара да чувстваш глад цял ден и да нямаш достатъчно енергия. Затова включи в менюто си храни и напитки, които изгарят мазнините като авокадо, грейпфрут, ягоди, зелен чай, малини, боровинки и червени чушки.

 

Създай си калориен дефицит – за целта трябва да приемаш по-малко калории от обичайното, което от своя страна ще доведе до забързване на метаболизма. Например, ако обичайно приемаш 2 000 калории, но започнеш да приемаш 1 800, то организмът ти ще започне да гори мазнини от своите резерви. Ако в продължение на дни поддържаш този калориен дефицит, ще забележиш, че си се разделил с част от мазнините по корема.

Нискокалоричните храни, които е добре да включиш в менюто си, са броколи, кисело мляко, моркови, краставица, леща, зелен фасул и целина.

 

Специалистите са на мнение, че най-подходящият начин за изгаряне на мазнините в областта на корема е чрез увеличаване интензивността и продължителността на тренировката. Дефицитът на калории и храната, която консумираш, също са от важно значение. Другите важни неща са начинът на хранене и количеството сън.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия