Гимнастика за гърба

2016-01-28 20:30:00
Гимнастика за гърба
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако водиш заседнал живот и спортът не е сред хобитата ти, мускулите на гърба ти имат нужда от тонизиране. Гимнастиката освен това ще предотврати и болежките, които могат да те сполетят по-късно в резултат на обездвижването. Ето няколко упражнения.

 

Първо. Застани на колене, стегни корема, изнеси таза напред. Вдишвайки, се наклони назад и хвани с изпънати ръце петите. Издишай. После бавно изнеси гръбначния стълб нагоре и напред. Задържайки в тази позиция, вдишай и издишай 5 пъти. Внимание: упражнението не е подходящо за хора, които имат чувствителен гръбначен стълб. Целта му е да се постигне по-гъвкав и изправен гръбначен стълб, тонизиране на мускулите на бедрата, корема и гърдите.

 

Второ. Легни по корем с чело, допряно в пода. Ръцете са до гърдите с длани, допрени също в пода. Вдишвайки, насочи челото си напред, вратът и шията са изпънати. Бавно вдигни ръцете и трупа нагоре, а след това, издишвайки, изнеси напред едното коляно /между ръцете/. Вдишай и издишай 3 пъти дълбоко. Повтори същото с другия крак. Повтори цялото упражнение на 3 серии. Цел: тонизиране и отпускане на мускулите и нервите на гърба, повишаване на капацитета на гръдния кош, отпускане и удължаване на мускулите на врата.

 

 

Трето. Седни, обхвани краката с ръце под свитите колене. Вдигни краката, изпъни пръстите напред. Наведи леко главата към коленете, като запазваш равновесие. В тази позиция се постарай да огънеш гърба си колкото се може повече, като се полюшваш леко. Дишай спокойно 30 секунди. Отпусни се. Повтори упражнението няколко пъти. Целта му е отпускане на мускулатурата. Това упражнение е идеално допълнение към предходното.

 

Четвърто. Седни върху петите, краката са успоредно един до друг. Хвани ръцете зад гърба, наведи плещите надолу. Издишай, наведи се напред с изпънат гръб и глава, насочена напред. Вдигни бавно нагоре хванатите отзад ръце, без изобщо да се надигаш от петите. Повтори 3 пъти. Цел: тонизиране на всички мускули на гърба.

 

Пето. Седни върху петите, допри челото в пода пред себе си. Вдигни ръцете над главата, протегни се колкото се може по-напред и ги постави върху пода, а през това време коремът остава опрян върху бедрата. Задръж в тази позиция, дишайки спокойно и равномерно, 1 минута. После се изправи бавно, главата последна. Ако се чувстваш във форма, можеш да повториш упражнението повече пъти. Целта му е да разтовариш мускулатурата от напрежението.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия