Как да направиш свещ

2016-01-02 16:32:00
Как да направиш свещ
Снимка: freedigitalphotos.net

При изпълнението на позата (асаната) свещ, лекият натиск на брадичката Върху гърлото ускорява кръвообращението в тази област и стимулира разположените там щитовидна и паращитовидни жлези. Освобождавайки хормони, те регулират потока на енергия, от който зависят всички телесни функции. Това обяснява защо асаната успокоява ума и дава тласък на лечебните сили на тялото. Ето как да я изпълниш.

 

 

Направа на основа. Височината на опората зависи от пластичността, формата на раменете и извивката на врата. За безопасна и удобна практика постави 3-4 сгънати одеяла (или йога блокчета и постелки) под раменете и горната част на ръцете. Така се повдига раменният пояс и се създава място между врата и пода, което минимализира напрежението върху главата, очите, ушите. Ако раменете са четвъртити, тежестта на тялото от само себе си пада върху външната част на раменете и ръцете, а не върху врата. Ако обаче те се спускат под остър ъгъл, външната им част няма да допира основата и така цялата тежест пада върху мускулите в основата на врата. Съобрази се с тези особености, когато поставяш основата.

 

Заемане на позата. Ще се научиш да се наместваш по-лесно, ако в началото използваш колан, който да усучеш около ръцете. Имай предвид, че ако той е твърде хлабав, няма да ти дава достатъчна опора, а ако пък е прекалено стегнат, ще усещаш врата си обтегнат, а раменете - свити и стегнати. Направи примка, широка приблизително колкото раменете, и я сложи над лактите. От лежаща позиция с вдишване раздалечи раменете, изпъни задната част на ръцете и повдигни лопатките от пода. С издишване повдигни крака над главата и смъкни стъпалата до пода. При стегнати коленни сухожилия ги опри върху блокче, стол или стена. Обърни длани към, за да избегнеш пренапрежението в лактите. Притисни горната част на ръцете към колана, изпъни задната част на ръцете от раменете към лактите и отлепи лопатките от пода. Когато си наместил/а гръдния кош и лопатките, постави ръце върху гърба - нека дланите са изпънати, а пръстите да сочат към кръста. За да застанеш в свещ, повдигни крака към тавана и позволи на гръдния кош да се отпусне върху ръцете.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия