Научи повече за спортните напитки - какви видове са и кога трябва да се пият

2015-07-16 15:18:00
Научи повече за спортните напитки - какви видове са и кога трябва да се пият
Снимка: iStock

От известно време тренираш усърдно и искаш да се радваш на максимум резултати. За да има ефект от тренировките ти, трябва да приемаш достатъчно количество течности. По време на тренировка ти се потиш, а всеки изгубен литър води до увеличаване на сърдечния пулс с 8 удара в минута. Колкото по-продължителна и интензивна е една тренировка, толкова повече се изразходват отложените въглехидпати, които тялото използва за енергия.

 

В такива моменти е най-добре да изпиеш някаква спортна напитка. В магазина сигурно ти се струват еднакви и ги различаваш само по вкус и цвят, но те всъщност се делят на 6 главни категории – нисковъглехидратни, високовъглехидратни, питиета, които заместват храната, фат бърнери, термогенични и специални напитки.

 

Нека разберем повече за всеки един вид:

 

Нисковъглехидратните напитки са консумират основно по време на тренировка. Те съдържат в себе си малко количество въглехидрати + вода и електролити. Количеството въглехидрати, което е около 6-8%, е достатъчно за осигуряване на енергия за тренировките и не е прекалено много, за да се забави абсорбацията на течността в стомаха. Тези напитки съдържат и натрий и калий, които подпомагат абсорбацията на водата и въглехидратите. За да разбереш колко е концентрацията в една спортна напитка, трябва да разделиш грамажа въглехидрати на 240, след което да го умножиш по 100. 6% въглехидратна концентрация е около 60 калории за чаша.

 

 

Нисковъглехидратните средноенергийни напитки обикновено съдържат в себе си пролин, таурин, минерални вещества и L-карнитин. Всичките те стимулират нервната система, предпазват сърцето, активират мазнините като източник на енергия и регулират водно-солевия баланс. Такава напитка е подходящо да се пие преди и по време на тренировка.

 

Глицеролът е вид алкохол, който помага за задържане на течности, като по този начин предпазва от обезводняване при продължителни и интензивни натоварвания. Докато спортните напитки помагат в подмяната на течностите, глицеролът кара тялото да се прояви като сюнгер. Препоръчително е такива напитки да се приемат преди тренировка, но не в деня на състезанието, ако ще имате такова. Ако ще имаш интензивна тренировка, която ще продължи повече от час, взимай 30-60 грама въглехидрати на всеки час, за да имаш достатъчно енергия.

 

Фат Бърнерите обикновено съдържат в себе си минимално количество калории + хром, цитрамакс, карнитин и пируват, които засилват топенето на мазнините. Препоръчително е да се пият по време на тренировка.

 

Високовъглехидратните напитки се консумират след тренировка и са един удобен начин човек да се зареди с достатъчно количество въглехидрати. Те са ни нужни, за да може да се възстановим максимално бързо след упражнения. Не са подходящи за консумация по време на тренировка, защото имат голяма концентрация на въглехидрати, която може да затрудни абсорбацията на течности.

 

Напитки, които заместват протеина и храната, също се консумират след тренировка и доставят допълнителни протеини и калории през целия ден. Специалистите съветват да не се взимат повече от 50 грама протеин еднократно.

 

Протеинните напитки са съставени на основа на суроватъчен протеин, който се разтваря напълно във вода за разлика от казеина. Най-добрите напитки от този вид са тези, които съдържат в себе си 80 или повече процента протеин от калориите и които имат минимално количество въглехидрати, мазнини и други съставки.

 

Напитките, заместители на храната, съдържат протеини, въглехидрати, термогенични съставки, витамини, минерали, фат бърнери и допълнителни аминокиселини. Ако тренировките ти са интензивни и трудно поддържаш масата си заради изразходваната енергия, тези напитки са подходящи за теб.

 

Термогеничните напитки удължават и повишават интензивността на тренировката. Те съдържат кофеин, ефедрин и сунефрин. Препоръчителното количество за една тренировка е 20-25 мг ефедрин и около 200 мг кофеин. Тези напитки обикновено съдържат в себе си малко количество калории и много специални съставки. След приема на такава напитка човек става по-фокусиран и изпълнява упражненията по-добре. Калоричните термогенични напитки придават допълнителен термичен ефект на храната. Тялото изразходва енергия, като я обработва, което води до леко повдигане на метаболитното ниво. Препоръчително е да се приемат половин – един час преди тренировка и в малки дози през целия ден.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия