Хапнете един банан, вместо да изпиете енергийна напитка

2013-04-26 15:06:00
Хапнете един банан, вместо да изпиете енергийна напитка
Снимка: Dreamstime

Хората, които често спортуват, обикновено пият нещо ободрително, преди да отидат да тренират. Вместо да товарите организма си поредната енергийна безалкохолна напитка, по-добре изяжте един банан, съветват учените.

 

 

Според тях плодът ще предостави същото количество енергия, каквото и една спортна напитка, но в същото време е в пъти по-здравословен от нея.

 

Специалистите са достигнали до този извод, след като са направили проучване с група велосипедисти. Едната част от тях на всеки 15 минути в тричасово състезание изпивали по една чаша енергийна напитка, богата на въглехидрати, а другата изяждали по половин банан. Резултатите били красноречиви – оказало се, че бананът предоставя на спортуващите нужното количество антиоксиданти, които не се съдържат в енергийните и спортни напитки. Също така са получили и така важните влакна, витамин В6 и калий.

 

Бананът е изключително вкусен плод, но не се препоръчва на хора, които искат да отслабнат, защото съдържа в себе си доста калории. Тропическият плод има здравословна смес на захар, която е нужна за увеличаване на енергията и затова се препоръчва на хора, които редовно спортуват. По-добре един банан, отколкото една енергийна напитка, твърдят учените.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stray
преди 11 години

Как са си белили бананите по време на състезанието?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия