Големите тежести срещу стриктната форма

2015-07-02 17:25:00
Големите тежести срещу стриктната форма
Снимка: freedigitalphotos.net

Съществува изконен въпрос във фитнеса. Да се придържаме ли към стриктното изпълнение на упражненията или да се втурнем към вдигането на зверски тежести – колкото се може по-тежки, за да изградим тялото за което винаги сме мечтали? Тук няма вярно и грешно твърдение. И двете могат да въплъщават в себе си твоята фитнес истина. Тя може да се уповава на това, че имаш адекватната генетика спрямо тренировъчната си програма или въпреки, че използваш много големи тежести, те не са толкова безбожни и успяват да накарат мускулите ти да реагират и да растат.

 

 

Разковничето е в опита. Факт е, че ако използваш умерени тежести, ще се наложи да се задоволиш и с умерени резултати. Още в по-голяма сила действа обаче и фундаменталната истина, че умерените тежести позволяват най-правилното заучаване на всяко движение във фитнеса. А заучиш ли някое упражнение грешно, това неминуемо ще рефлектира върху чистотата на изпълнението му, правилната форма, а те от своя страна – ще доведат до контузии и травми.

 

Нервна система и щанги. Тренировката на нервната система е изначална. Тя трябва да бъде Библията на всеки трениращ. Щом заучите мозъка си и всичките си нервни окончания да координират движенията на тялото ви така, че да вдигате тежестите правилно и лишено от всякакви рискове за мускулите, ставите и сухожилията си, пътят към големите мускули за вас е съвсем открит. Кондиция и координация са най-важните уроци, които се научават с тренировката на нервната система. Постигнете това с умерени тежести, които могат да са 50, 60 или 70 процента от тежестта, с която можете да направите едно единствено (максимално) повторение.

 

Двигателна система. Щом сте поставили основата с адаптирането на нервната си система към тренировките с тежести, вече сте готови да натрупате малко повече дискове отстрани на щангата. Имате ли увереност, че изпълнявате упражненията правилно и стриктно, можете да си позволите големи тежести. В противен случай, ставите и сухожилията ви ще бъдат изложени на прекомерен риск. Натоварванията ще бъдат поглъщани предимно от тях, а не от мускулите, които се целите да напомпате. Това би довело само и единствено до неефективна тренировка и проблеми с лакти, колене, рамене и китки – да не забравяме и заглавните тъкани, с които мускулите се свързват с костите, а именно – сухожилията.

 

Резюме на дългата история. Да, големите тежести наистина ще доведат при вас големите мускули, но преди това да се случи, нервната ви система трябва да е „написала домашното“ си. Не прибързвайте, за да не сгрешите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия