Какво е капоейра

2015-06-19 17:03:00
Какво е капоейра
Снимка: freedigitalphotos.net

Чувал ли си за капоейра? В последните години тя се разпространи и в България, дори стана модерна. Но повечето хора не са много сигурни какво точно представлява този спорт. Танц? Бойно изкуство или фитнес? Всъщност това е спорт, който включва от всичко по малко, но има древна история и определено е доста интересен. Какво всъщност представлява?

 

Капоейрата е позната като бойно изкуство, което води началото си от Бразилия и Африка. За хората, които практикуват капоейра от значение са музиката, езикът на тялото, пеенето, дори музикалните инструменти.

 

Началото на капоейрата е през 16 век. Това са години на робство, когато в Бразилия са докарвани и роби от Африка. Те са били много повече от владетелите, но не са разполагали с никакви оръжия. Капоейрата се е зародила като форма на самозащита. Предавала се е между поколенията в робство, това е и културна ценност, стимул за оцеляване, а през вековете бойното изкуство се развива.

 

Има привнесени умения от други бойни изкуства – индиански борби, ножове, африкански акробатични изпълнения. Капоейрата е била забранена много дълго време. През 1920 година гоненията над капоейристите намаляват и започва да се практикува по-свободно. Десет години по-късно тя е декриминализирана.

 

Ако искаш да се занимаваш с капоейра, не е нужно да си с особена физическа подготовка. Трябва да си много дисциплиниран. Капоейра е много активен спорт, има много движения и изисква много. Това е чудесен начин да влезеш във форма. На пръв поглед изглежда много трудно, заради акробатиката, но те не са задължителни. Ако искаш да ги усвоиш, ще имаш много време.

 

Важно е да разбереш, че капоейрата е диалог между двама бойци. Няма предварително уговорена хореография. Има много групи за начинаещи, в които ще се впишеш перфектно, ако наистина искаш да се занимаваш с това изкуство.

 

Капоейра подобрява физическото и психическото равновесие, укрепва мускулатурата и гъвкавостта, развива цялата опорно-двигателна система и повишава устойчивостта на организма. Възпитава рефлекс и реакция, както и усет за време и пространство.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия