Лещата - чуден източник на протеин

2015-06-03 12:07:00
Лещата  - чуден източник на протеин
Снимка: freedigitalphotos.net

Лещата е едно от фантастичните бобови растения. С какво е толкова фантастично ли? Притежава редица полезни свойства и добра хранителна стойност. В тази статия ще се фокусираме защо добавянето на лещата в хранителната ви програма би бил добър и мъдър ход.

 

Лещата съдържа много фибри, които ще ви държат сити дълго време. Тя нормализира нивата на лошият холестерол в кръвта, което не е за пропускане, ако макар и тийнейджъри набавяте по-големите си количества протеин чрез консумация на свинско месо. Ако го съчетаете с консумация и на леща, можете да неутрализирате този ефект от месото на прасетата.

 

Лещата е богата на витамини и микроелементи. Съдържа желязо, магнезий, калий, фосфор. Освен това, лещата е богата на растителен протеин, което я прави страхотна храна за всеки трениращ. Да си представим, че нямате под ръка протеинова пудра, с която да си приготвите шейк. Това би означавало да пропуснете хранене, което в условията на високопротеинна диета и качване на мускулна маса не е добра идея. Чудесно решение би било да хапнете една яхния с леща, докато се доберете до месо или яйца.

 

 

Хранителна стойност за 100грама сурова леща е доста впечатляваща. Килокалориите са 353. В тях основните макро нутриенти са както следва: протеин – 25.8, въглехидрати – 60.08, мазнини – 1.06. В миналото човешката история отрежда на лещата звание на основна и жизненоважна храна, заради високата й хранителна стойност, която е благоприятствала развитието на цивилизацията, като е доставяла ценен протеин за хората във времена, когато месото и рибата са били деликатесни  храни, достъпни само за благородници и богати.

 

Днес в световен мащаб лещата има най-голямо значение за кухнята на Канада, Индия, Турция и САЩ. Лещата, която консумираме в България днес, най-често е произведена у нас или в Турция. През последните десетилетия се наблюдава притеснителна тенденция в развитите страни и най-вече в урбанизираните зони, където консумацията на леща отстъпва в местната култура на хранене за сметка на висококалорични рафинирани храни. Може би, когато прочетете повече за богатия й хранителен състав по-долу, ще се замислите, дали да не я включите в обяда си.

 

И не забравяйте – хубаво е да редувате протеиновите източници. Колкото по-различни храни, богати на протеин, консумирате, толкова по-развити ще са мускулите ви. Няма химична формула на протеин, която да е идентична с друга такава. Редувайте сьомга с херинга или скумрия, пилешко с пуешко, свинско с телешко и така нататък.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия