Прасци като на моряка Попай

2015-06-13 16:02:00
Прасци като на моряка Попай
Снимка: freedigitalphotos.net

Разглеждахме вече синдрома на слабите крака. Това е случаят, в който горната част на тялото е много добре развита, за сметка на краката. Спряхме се на ползите от тренировките за краката, като поставихме акцента върху правилната стойка, изнесените назад рамене и ходенето изправен. Всички тези елементи рефлектират върху силата в раменния пояс, представянето ви на лежанката и силата, която се генерира от мускулите на гърба. Основно значение за това имат квадрицепсите или четириглавия бедрен мускул и антагонистът му – двуглавият бедрен мускул (наричан още бицепсът на бедрото).

 

 

Прасците като завършващ, финален щрих. Хармонично развити крака обаче не бихте могли да имате без плътни и мощни прасци. Мускулите обгръщащи големия и малкия пищял, или костите на крака, намиращи се между коляното и глезена, са фундаментална градивна единица в единния и цялостен образ на мускулестото тяло. Не един и двама културисти са били санкционирани с отнемане на точки на състезателния подиум заради неразвити прасци. Дори на модната сцена има утвърден стандарт – мъжете модели трябва да имат напълно равни обиколки на бицепсите и прасците си.

 

Прасците – генетика или плод на здрава работа? Огледайте се в огледалото. Равни ли са по обем прасците ви на бицепсите? Ако генетично имате заложби с плътни и обемни прасци, това ще бъде видимо и без тренировки. Ако обаче сте посветили вниманието и усилията си върху горната част на тялото – не се отчайвайте. Прасците са жилав и издръжлив мускул, който обикновено добре се повлиява от комплексни занимания с тежести.

 

Подход при прасците. Намерете правилния подход при прасците си сами. Някои трениращи се повлияват добре, когато натоварват прасците си с големи тежести – най-често това са мезо и ендоморфи или иначе казано, хора със соматотип, който е характерен с едра костна рамка и мощна и обемна мускулатура. Ако обиколките на китките ви са по-големи от 18 сантиметра, вероятно сте мезоморфи или ендоморфи и смело може да се впуснете в натоварване на тази зона от краката си с осезаемо големи тежести. И в другия вариант – ако сте по-скоро слаби и високи или в най-общия случай обиколката на китката ви е по-малка от 18 сантиметра, вероятно сте ектоморф. Този соматотип описва хора, които трудно качват тегло, обикновено са с тесни ханш и рамене и нямат много силно изразена мускулатура. При тях много добри резултати дават по-големия брой повторения – 25 и нагоре.

 

Печеливша комбинация. Опитайте и двата типа – тренировка с много повторения и умерена тежест и такава с по-малко повторения (6 до 10) и по-голяма тежест. Вижте коя работи най-добре при вас, но изненадвайте тялото с редуването й с другия тип, от време на време.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия