Къде е прагът на добрата тренировка

2015-06-05 14:04:00
Къде е прагът на добрата тренировка
Снимка: freedigitalphotos.net

Къде е прагът на добрата тренировка? Къде свършва ефективността в една компилация от упражнения и къде започва излишното претрениране? Това са въпроси, които вълнуват съзнанието на не един и двама спортуващи. Всички сме имали скованото усещане и неистовата болка след ден в залата, предшестван от няколко месеца, лишени от физически натоварвания. Това състояние е аналогично с претренирането, при което мускулите са толкова шокирани, че не могат да започнат да се възстановяват адекватно, след като оставите дъмбелите на пода, което е нормалното състояние.

 

Голяма и малка мускулни групи в една тренировка. Дългогодишни изследвания на уважавани учени в областта са доказали, че най-ефективната и качествена тренировка тялото може да получи при натоварването на една голяма и една мускулна група. В такава комбинация – голяма и малка мускулна група може да се изразходи целият гликоген от мускулните резервоари, така както интензивно започват да се топят мазнините при една усилена кардио-тренировка.

 

Честа грешка из фитнес-залите е прекомерната интензивност. На всеки трезво мислещ човек му е ясно, че тежестите за напреднали не са подходящи за начинаещите или за тези, които се връщат във фитнеса след дълго отсъствие или боледуване. Егото на повечето от нас обаче е по-силно и предизвиква порив към огромни тежести. В най-добрия случай това би довело до претрениране, катаболитни процеси в организма и отложено възстановяване. Фатални последствия могат да бъдат класифицирани в мускулни разкъсвания, разтежения на сухожилия и нарушаване целостта на ставния хрущял.

 

 

Друга грешка е следването на чужда тренировъчна програма. Фитнес списанията, интернет страниците и кварталните културистични легенди трябва да бъдат разглеждани селективно. Фитнес списанията са чудесен източник на материали, мотивация и забавление, но най-често, на страниците им се публикуват тренировъчни методики, според които тренират известни личности и професионални спортисти. Интернет е необятна територия, така както и телесните соматотипи на хората по света. Ако си харесате тренировъчна програма от виртуалната реалност, твърде вероятно е тя да не проработи по описания от собственика й начин при вас. Ако сте притежатели на ендоморфен соматотип или с други думи казано имате широки китки и глезени, набити сте на ръст и сте силни, а следвате програма за високи, слаби и хора с по-тънка костна рамка, твърде вероятно е да не отбележите значителен прогрес.

 

Изследвайте тялото си. Най-добрата програма е не тази на Арнолд Шварценегер или Рони Колман, а тази, която дава резултати при вас. Ако бицепсът ви расте от само три серии бицепсово сгъване с щанга, то това е най-добрата програма за вас до тогава, докато спре да е ефективна. Тогава предприемете крачка напред.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия