Защо наистина има смисъл да спортуваш и да живееш здравословно

2015-05-26 18:03:00
Защо наистина има смисъл да спортуваш и да живееш здравословно
Снимка: freedigitalphotos.net

Здравословният начин на живот е нещо, което изисква доста ресурс и желание. Изобщо не е лесно да внимаваш как се храниш и да спортуваш, затова повечето тийнейджъри се лутат между спорта и мързела, както и между правилното хранене и бързата храна. Но здравословният начин на живот е нещо, което си струва и наистина има защо да се пробваш да живееш по този начин.

 

Повишаваш имунната си система. Когато спортуваш, се каляваш. Това изобщо не за подценяване. По този начин тялото свиква да издържа на екстремни условия, например, когато навън е студено, не чувстваш такъв студ, не се разболяваш тежко в грипните сезони. Каквито и имуностимуланти да пиеш, най-добре е да тренираш тялото си, то ще ти се отблагодари. Освен това, правилното хранене, ще ти е от полза, за да си набавиш нужните витамини като А, В, С и други важни минерали. Бързата храна може да е вкусна, но тя е само празни калории.

 

 

Тютюнопушене. Когато спортуваш, сам/а ще осъзнаеш, че нямаш нужда от цигари и те само ти вредят. При пушачите, притокът на кръв към дробовете е намален, затова те повече се задъхват и имат по-малка издръжливост. Това се усеща най-вече при кардио тренировки. Тогава ще осъзнаеш, че цигарите са нещо, което те трови. Освен това, много младежи се оправдават, че да живееш здравословно е скъпо – качествената храна е на по-високи цени. Това е факт, но помисли си колко пари даваш за цигари месечно? По-добре е да ги вложиш в качествена храна.

 

Ще имаш красиво и изваяно тяло. В спорта най-важното е постоянството. Престани да се сравняваш с любимите си спортни звезди, които са отдали живота си на спорта. Трябва да се сравняваш единствено със себе си, да се стараеш да си по-добър днес, отколкото си бил вчера. Затова дори да започнеш от много ниско ниво, не бива да се демотивираш. Дори първата стъпка вече е напредък, защото вместо с дистанционно пред телевизора, ти си в парка и тичаш.

 

Ще остаряваш по-бавно. От голямо значение е начинът на живот. Сега не си мислиш как ще изглеждаш на 40 или на 50, защото си казваш, че има много време до тогава. Но все пак ще дойде и денят, когато ще се появят първите бръчки и бели коси. Хората, които спортуват, изглеждат по-млади и по-свежи. Това ще е от значение за теб, след 15-20 години.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 8 години

25 години пуша и изглеждам като на 20, значи не спорта, а цигарите те правят млад.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия