Плюсовете и минусите на колоезденето

2015-05-01 16:00:00
Плюсовете и минусите на колоезденето
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли да караш колело? Всеки има чудесни детски спомени, свързани с летата, големите компании и карането на колело. Това е прекрасната носталгия по детството, към която можем да се върнем, ако изкараме колелото от килера. Времето вече е топло и ни позволява да се придвижваме навсякъде почти с велосипед. Сега ще ти разкажем повече за плюсовете и минусите на колоезденето.

 

Колоезденето е вид кардио. Това означава, че не е нужно да тичаш в парка или да ходиш в залата, за да използваш пътечката. Можеш съвсем спокойно да си караш велосипед и да отслабваш. Колоезденето е чудесен начин да стегнеш дупето и бедрата си, също така и да свалиш килограми.

 

Карането на колело може да натовари ставите. За съжаление, много хора се оплакват от болки в коленете при продължително каране на колело. Това е индивидуален проблем, но се среща често. Ако изпитваш такъв дискомфорт и болка, по-добре е да използваш колелото по-рядко и да не караш много километри.

 

Като всяко кардио, карането на колело не топи само мазнините, то вкарва във форма цялото тяло. На първо място подобрява дишането, усилва издръжливостта на сърцето и запазва младостта му. Също така подобрява кръвообращението.

 

Опасно е. Разбира се, зависи къде караш колело. Ако се движиш в парка или в друга по-безопасна зона, няма да имаш проблем. Но пътуването из града с колело, може да бъде истинско предизвикателство. За съжаление, има много шофьори, които са агресивни към колоездачите и не се грижат за тяхната безопасност.

 

Подпомага борбата с целулита. Както знаеш, целулитът всъщност представлява мастни депа, които са изключително трудни за стопяване. Дори слаби момичета имат целулит, който е провокиран от куп фактори, като дехидтратация, нездравословен начин на живот и бавен метаболизъм. Когато караш колело, съчетаваш го с масажи и балансирано хранене, имаш реален шанс да се отървеш от целулита.

 

Риск от изгаряне и слънчасване. С идването на топлото време, идва и рискът от топлинен удар. Не бива да го подценяваш, защото наистина е много опасен. Най-добре е да не караш колело в най-големите горещини, а сутрин или вечер, когато не е толкова топло.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия