Няколко начина да се справиш с мускулната треска

2015-03-18 13:15:00
Няколко начина да се справиш с мускулната треска
Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки човек е имал поне веднъж мускулна треска. Тя е изключително неприятна, особено за активните спортисти, въпреки че при тях се появява рядко, защото тялото е свикнало на натоварванията. А и дори да имат мускула треска, те обикновено я изкарват на крак, като я пренебрегват и отиват да тренират, за да се отърват от нея по-бързо.

 

При изтощена мускулатура е достатъчно подходящо хранене и нискоинтезивна активност, за да може мускулите да се отпуснат и болката да отшуми. Специалистите препоръчват натоварването наистина да бъде минимално, за да не се стигне до мускулно разтягане или разкъсване.

 

 

Ако имаш мускулна треска и вана у дома, налей си топла вода и влез да релаксираш. Липсата на движение и повишената температура отпускат постепенно мускулите и ще усетиш подобрение след половин – един час.

 

При положение, че нямаш достатъчно време за вана или възможност да посетиш в топлата вода, може да се опиташ да се справиш с проблема с помощта на студен душ. За съжаление, този метод е ефективен, но често е с краткотраен ефект. Ако все пак трябва да продължиш с интензивните движения (защото имаш мач, например), вземи малко лед, завий го в кърпа и го сложи върху мускула, който те боли. Това ще притъпи болката за известно време.

 

Преди тренировка може да загрееш тъканите и да подобриш кръвообращението на болезнените мускули, като се намажеш с подходящи мехлеми и мазила.

 

Ако имаш възможност, отиди на повърхностен масаж, който да раздвижи схванатите и стегнати мускули. Най-подходящ за тази цел е разтягащият масаж с продължителност 15-20 минути.

 

Много е важно да не прекаляваш със спортуването, когато не се чувстваш във форма. Всяко неразположение може да доведе до излишни травми, които да трябва да лекуваш известно време. Затова, ако не се чувстваш добре, по-добре си почини няколко дни и тогава отиди да спортуваш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия