Зимните спортове и облеклото

2016-02-17 19:31:00
Зимните спортове и облеклото
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли зимните спортове? Караш ли ски или сноуборд? Някои тийнейджъри нямат търпение да дойде зимата, за да могат да се развихрят по пистите. Сега ще ти дадем няколко съвета, свързани с облеклото и екипировката.

 

Облечете се поне с три ката дрехи. Най-отдолу сложете леко облекло от синтетичен материал, което ще попречи на потта да се задържа върху кожата ви - избягвайте плътните памучни материи, които ще направят именно това. Вторият слой дрехи е препоръчително да е от вълна, за да пази топлината на тялото. Най-отгоре сложете леко и непромокаемо облекло. Избягвайте да се навличате прекалено. Помнете, че независимо от студа ще се изпотите, докато спортувате, и не е добре влагата да се натрупва в дрехите ви.

 

Винаги носете шапка, за да попречите на топлината на тялото да излиза през главата ви. Ако температурата е твърде ниска, си сложете и шал и го увийте около устата и носа си. Така въздухът, който вдишвате, ще се затопли леко преди да влезе в дробовете ви. Не забравяйте и ръкавиците. За максимална практичност е препоръчително да носите два чифта -тънки отдолу и дебели отгоре.

 

Преди да се отправите към планината проверете прогнозата за времето. Имайте предвид, че рисковете за здравето са по-големи, ако студът е примесен със силен вятър. В случай, че температурата е под -15°С, по-добре си останете вкъщи.

 

Не забравяйте да пиете много течности, докато спортувате - през зимата това е също толкова важно, колкото и през лятото. Пийте вода, чай или сок дори да не чувствате жажда. Имайте предвид, че дехидратацията се усеща по-трудно в студа.

 

При температура под -7°С рискът от измръзване се увеличава значително. Ако усетите бодежи или скованост в някоя част на тялото - особено в дланите, стъпалата, бузите, носа и ушите, веднага се приберете ма топло. Бавно и внимателно затоплете засегнатия участък. В никакъв случай не търкайте силно кожата по него, защото може да я увредите. Ако симптомите не отшумят, потърсете лекарска помощ.

 

Доста по-тревожно състояние от измръзването е хипотермията. Тя настъпва, когато температурата на тялото падне под 35°С и може да има фатален изход. При най-малкия знак, че сте на път да изпаднете в хипотермия, незабавно потърсете лекарска помощ. Симптомите включват забавен говор, загуба на координация, внезапна умора и интензивно треперене на тялото.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия