Как да предизвикаш мускулен растеж

2015-02-15 13:04:00
Как да предизвикаш мускулен растеж
Снимка: freedigitalphotos.net

Кой трениращ не иска да има красиво тяло? Спортът може да ти помогне да съхраниш здравето си, да изправиш стойката си и разбира се, да изваеш красиви форми. При момичетата не е нужно да се показват всички мускули, например коремните плочки. Но при момчетата всеки изваян мускул стои красиво и секси. Бързият напредък е друг блян на трениращите момчета. Всеки млад мъж иска да има оформено тяло и големи бицепси. Затова ще ти дадем няколко съвета как да увеличиш мускулния растеж.

 

Как растат мускулите? Първо трябва да разкажем как растат мускулите, за да не допускаш грешки при тренировъчната програма. Схемата е тренировъчен стимул + Възстановяване + метаболизъм + хормонални нива = мускулен растеж. Какво означава това? Много момчета смятат, че ако тренират всеки ден и се изтощават по няколко часа в залата, ще постигнат големи резултати. Истината е, че претоварването води само до регрес и загуба на мускулна маса. Ако искаш растеж, трябва да се възстановяваш качествено – да спиш и да се храниш; да ускориш метаболизма си; да тренираш умерено и да имаш балансирани нива на хормоните в тялото.

 

Натоварването. Не бива да се претоварвате, защото няма да постигате резултати. Ако мислите, че с изтощителни ежедневни тренировки, ще постигнете красиво тяло, лъжете се. Дайте си време. Натоварвайте се умерено, до границата на силите. Така те са стресирани и адекватно натоварени. В отговор тялото кара мускулите да растат. Увеличавай натоварването. Трябва да увеличаваш постепенно натоварването с по-големи тежести и повече повторения.

 

Метаболизма. Мъжете имат по-бърз метаболизъм от жените, а и той се регулира още по-добре, когато спортуваш. Кардиото ускорява метаболизма. Трябва да приемаш и достатъчно фибри. Те се съдържат в овесените ядки и плодовете. Неслучайно овесената каша е перфектна закуска за трениращите тийнейджъри.

 

Възстановяването. То се състои от хранене и сън. Не очаквай да постигнеш мускулен растеж, ако не се храниш добре. Трябва да приемаш достатъчно количество протеини. Не пропускай месото и не го ограничавай, защото само то съдържа всички аминокиселини, необходими на тялото. Хубаво е да хапваш и чисти протеини, каквито са белтъците на яйцата. Внимавай с жълтъците, които съдържат много холестерол.

 

Сънят. Не по-малко важен е и сънят. Трябва да спиш поне по 9-10 часа на денонощие. Именно тогава тялото си отпочива и расте. Всъщност мускулите ти не растат, докато тренираш, а докато спиш. Ако не си осигуряваш достатъчно сън, ще бъдеш изморен постоянно, няма да имаш сила, нито прогрес.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия