Най-честите оправдания за нарушаване на хранителния режим

2015-01-24 14:03:00
Най-честите оправдания за нарушаване на хранителния режим
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето момичета изпадат в ужас, когато чуят думата „диета“. Това се случва, защото повечето дами свързват диетата с глад и силно ограничаване на храната. Истината е, че диета може да означава хранителен режим, който не винаги е вреден и труден за спазване. Хубаво е да се храните разумно, за да бъдете здрави и красиви. Много млади хора се опитват да влязат във форма чрез диети, спорт или просто глад. Разбира се, хранителните режими трябва да са съобразени с теглото и целите, но в никакъв случай не бива да гладувате. Кои са най-разпространените оправдания за нарушаването на диетата?

 

„Така или иначе хапнах едно парченце шоколад, вече всичко е загубено.“ Много дами се изкушават от шоколада и не могат да не ядат нещо сладко. Така те не издържат без сладкиши и решават да си хапнат „едно парченце“. Истината е, че това парченце, най-вероятно става цял шоколад. Недейте да се оправдавате с това. Ако сте изяли едно малко блокче шоколад, вероятно няма да се отрази толкова зле на диетата ви. Просто продължете да я спазвате стриктно. Но ако изядете целия шоколад, да, вече наистина е прекалено.

 

„Празник е! Не мога да не ям от всичко.“ По празниците хората се отпускат. Това не важи само за Коледните, а за Великденските, дори за личните празници. Когато масата е отрупана с всякакви вкуснотии, наистина е много трудно да се откажете от вредната храна и от преяждането. Но не можете да се оправдавате, че няма да ви върви през годината, ако не опитате тортата за рождения си ден.

 

„Не съм спортна натура, не мога да спортувам, за какво ми е хранителен режим?“ Голяма грешка е да разсъждавате по този начин. Никой не очаква от вас да се превърнете в професионален спортист. Правете упражнения за здраве, за тонус и за удоволствие. Дори да не спазвате режима на 100 процента, винаги е по-добре да се храните разумно, отколкото да се тъпчете с вредна храна, само защото не сте спортна натура.

 

„Нервна съм, не мога повече!“ Недейте да успокоявате нервите си с храна. Това наистина е вредно и по този начин променяте центъра на тежестта. В един момент ще свикнете да ядете винаги, когато сте ядосана, депресирана или тъжна. Вместо да се тъпчете с излишни калории, изяжте една салата или плод, които ще ви залъжат. И недейте да търсите нещо за ядене, веднага щом някой ви ядоса. По-добре е да се разведрите, отидете на разходка или в спортната зала. Когато се изморите и изпотите във фитнеса, вече няма да помните кой с какво ви е ядосал.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия