За кожата и тренировките

2015-01-10 12:08:00
За кожата и тренировките
Снимка: freedigitalphotos.net

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и определено трябва да полагаме особени грижи за него. Всеки иска красива кожа. Някои хора са природно надарени с това богатство, други не чак толкова. Всъщност кожата е подложена постоянно на разнообразни вредни влияния, които ѝ действат неблагоприятно.

 

Освен слънцето, студа, вятъра и цигарения дим, зле на кожата се отразяват и резките промени в теглото. Ако отслабнете с повече килограми, дори да не е рязко, възможно е кожата ви да увисне и да се появят стрии. За съжаление, стриите не се премахват, само избледняват.

 

Дали кожата е еластична, не зависи от вас. При някои хора тя е много еластична, нямат стрии дори при резки промени в теглото. При други, стрии се образуват дори при съвсем малко отслабване или напълняване.

 

 

Ако искате да отслабнете, има още една причина, поради която трябва да заложите и на спорта, а именно, че така ще предотвратите увисването и отпускането на кожата. Определено ще има разлика в това, ако сте спортували редовно и сте свалили килограмите с труд и постоянство и ако сте се отдали на мързелуване и глад. Кожата ще запази своята свежест и ще си спестите неприятните стрии, ако полагате повече усилие във фитнеса.

 

За да изглежда добре кожата ви, тя трябва да е хидратирана. Когато правите кардио тренировка, трябва да пиете вода. Тогава се потите много и тялото се обезводнява. Винаги, когато спортувате, си носете бутилка с вода. Пийте често и на малки глътки. Обикновено човек губи около два литра течности дневно. Това количество се увеличава ако тренирате или навън е много горещо.

 

Плуването. То може да навреди на кожата ви, заради хлорът, който присъства във всеки басейн. Трябва да внимавате, защото той изсушава кожата, освен това има голям риск от заразяване с гъбички в басейна. Важно е да се изкъпете хубаво след тренировката и да намажете тялото си с хидратиращ лосион.

 

Тютюнопушенето. Спортът ще ви е трудно начинание, ако пушите. Ще се задъхвате, няма да имате въздух и ще се изморявате много по-лесно. Освен това, никотинът има свойството да свива кръвоносните съдове. Така се затруднява притока на кръв към кожата, следователно има недостиг на хранителни вещества и кислород. Това кара кожата да изглежда сива, отпусната, безжизнена и да се отпуска по-лесно. Спрете цигарите, за да си гарантирате красива кожа.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия