Еуфория около тренировките

2014-12-22 11:02:00
Еуфория около тренировките
Снимка: freedigitalphotos.net

Последните години са белязани от възходът на този тип тренировки. Какво знаеш за тях и с какво превъзхождат или отстъпват на класическите тренировки за сила и мускулен обем, практикувани във фитнес-залите ще разбереш по-долу.

 

Забравете за строгата специфичност на тренировката. Няма да има строга и дори математически точна периодизация, регламентирани почивки, определен брой серии или конкретни килограми, с които да тренирате винаги. Тайната е, че той се стреми да развие всичко едновременно. В началото може да звучи объркващо, но в замяна този тип тренировки ще ви дадат това, от което вероятно ви лишават щангите във фитнеса или лостовете и успоредките на уличната площадка.

 

 

Какво развиват тренировките?Сърдечно-съдовата и дихателна издръжливост – способността на различните системи в тялото да набавят, обработват и транспортират кислород се повишава. Увеличава се силовата  издръжливост – способността на системите на тялото да обработват, доставят, складират и използват енергия се оптимизира. Общата телесна сила става по-голяма или способността на мускулните клетки и двигателните единици да прилагат натиск става по-изразена.

 

Гъвкавостта или способността да се максимизира обхвата на движение при определена става се увеличава. Това позволява по-голяма амплитуда на движение и елиминира сковаността, до която водят напомпващите движения с големи тежести, лишени от мускулно разтягане и отпускане накрая. Експлозивност е способността на мускулните клетки и двигателните единици да прилагат максимална сила за минимално време. Експлозивната сила също рязко се покачва при тренировки.

 

Скорост е умението да се намали времето за изпълнение на повторяемо движение. Във всяко упражнение от една тренировка се работи за скорост. Повишава се координацията или умението да се комбинират няколко независими движения в едно отделно, ясно изразено, сложно движение. Ставате по-ловки, тоест развивате  умението да се сведе до минимум времето за преход от едно към друго движение.

 

Балансът се повишава – умението да се контролира позиционирането на центъра на тежестта на тялото спрямо опорната му точка. Точността бележи нови, по-високи измерения или умението да се контролира движение в определена посока при определена интензивност става по-акуратно.

 

Гимнастиката стимулира развитие на бързина, баланс, координация, точност, гъвкавост, контрол над торса и сила в горната част на тялото, а тренировките с тежести - цялостна сила, експлозивност, скорост. Всички тези благотворни елементи са градивна единица на тренировките и развиват едновременно сърдечно-съдова и дихателна издръжливост.

 

Ето как на пръв поглед нелогични тренировки, за някой пристрастен фитнес привърженик могат да бъдат спортна философия за друг и няма да сме далеч от истината, ако заключим, че  е може би най-функционалният спорт.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия