Как да стимулираме спортния си дух

2014-12-11 11:18:00
Как да стимулираме спортния си дух
Снимка: freedigitalphotos.net

Спортът е много важен, за да бъдем красиви и здрави. Ползите от спортът и по-здравословният начин на живот са много. Можем да подобрим фигурата, здравето си и качеството си на живот, ако спортуваме. Освен това така се застраховаме срещу някои болести, подобряваме и стойката си, която често пъти се изкривява, заради заседналия начин на живот.

 

Но тренирането не е лесно за всеки. Някои хора са много спортни натури и не могат да си представят дори ден без да посетят залата или да бъдат активни. Но други не могат да си помислят, че ще се потят във фитнеса или ще тичат в парка. А понякога дори да се мотивираме да спортуваме, ентусиазмът ни бързо си отива, когато видим, че изобщо не е толкова лесно. Как да стимулираме спортния си дух, така че да не се откажем, защото ни е трудно?

 

Изберете подходящ спорт. Не се хвърляйте веднага на фитнеса, просто защото е модерен. Той не е подходящ за всеки човек. Ако някои го намират за прекрасен спорт, други ще кажат, че е скучен. Ако сте от вторите, няма смисъл дори да пробвате. Изберете нещо, което ви се струва забавно, разтоварващо и интересно. Може да е аеробика, танци или таебо. Важно е да изберете подходящ спорт, за да не ходите без желание, а да имате мотивация.

 

 

Не трябва да злоупотребявате с натоварването. Не приемайте мнения от хора, които не разбират от спорт, защото можете да си навредите много сериозно. Друго важно нещо е да не се мерите с по-напредналите във фитнес залата или в групата, която посещавате. Затова тренирайте умерено, когато сте начинаещи, няма да имате особени резултати, ще се изморявате лесно и ще ви е трудно, но с времето ще добиете повече увереност, самочувствие и сила.

 

 

Не очаквайте мигновени резултати. Това е голяма грешка на всеки начинаещ в спорта. Мислите си, че можете за един месец да станете като професионален спортист? Абсолютна глупост и нереална цел. Няма смисъл изобщо да си поставяте цели в началото. Постарайте се да свикнете да тренирате 2-3 пъти седмично поне по 20-30 минути. Правете тренировките редовно, това е най-важното. Първо трябва да си създадете навик, а след това да очаквате каквито и да е резултати.

 

Храната и сънят са много важни. Изобщо не си мислете, че само с качествено трениране ще имате резултати. Ако не спите достатъчно и не се храните добре, ще бъдете изморени, няма да имате сила и ще се чувствате зле. Така вместо мазнини ще топите мускулна маса. Важно е да спите поне по 8 часа на денонощие и да имате три основни пълноценни хранения, както и 2-3 леки закуски.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия