Защо младежите отказват да спортуват

2014-11-16 12:05:00
Защо младежите отказват да спортуват
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време се говори за затлъстяването в световен мащаб. За съжаление, децата и тийнейджърите в развитите и развиващите се страни са изложени на големи здравословни рискове, заради затлъстяването и нездравословния начин на живот. Проблемът на много деца и младежи е, че отказват да спортуват. Защо?

 

Нямат мотивация. Липсата на мотивация и възпитаването на спортна култура пречи на много от младежите. Те не виждат смисъл в спорта, той им се струва труден и непривлекателен. Смятат, че не е интересно да прекарват по няколко часа седмично в залата и предпочитат да правят други, по-интересни неща. Липсата на мотивация е основен проблем, който води до апатия към спорта.

 

Смятат, че е много трудно. Младежите имат грешна представа за спорта и очакват да се справят от първия ден като професионални спортисти. Това няма как да стане и те лесно се демотивират. На други пък, им се вижда много трудно всякакво физическо натоварване, затова се опитват да го избягват като смятат, че „не са спортни натури“.

 

 

Липса на информираност. Много голям проблем сред младите е, че те не са достатъчно запознати с възможностите за спортуване. Понякога се оказва, че спортът е много достъпен, но тийнейджърите не знаят за това. Друг проблем е, че младежите не са запознати с многото спортове. Те познават само някои класически видове спорт, които намират за скучни. Истината е, че има всякакви спортове, които са подходящи за различни натури и вкусове.

 

 

Страх от травми. Някои младежи се страхуват да не получат травма по време на тренировка и това да се отрази зле на здравето им. Истината е, че трудно можете да получите травма, ако спортувате правилно и загрявате добре. А и все пак трябва да се натоварвате според нивото си и да не изпълнявате упражнения, за които не сте готови все още.

 

Смятат, че „не е модерно“. Тийнейджърите се водят изключително силно от модата, която обществото налага. Те са склонни да правят нещо, само защото е модерно. Някои смятат, че спортът не е модерен и е добре да се отдадат на нездравословен начин на живот. Истината е, че това не е модерният възглед. В последните години здравословните навици се промотират изключително много и все повече хора се стремят да живеят по-здравословно.

 

Не осъзнават ползите от спорта. Някои тийнейджъри смятат, че спортът няма особени ползи. Истината е, че спортът може да ви даде много. Ще развиете тялото си, ще изглеждате добре, ще се чувствате тонизирани, ще имате повече сила и гъвкавост и ще подобрите самочувствието си. Доказано е, че хората, които спортуват, са по-здрави и имат по-добра имунна система.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия