Какво не знаеш за тениса

2014-09-04 17:21:00
Какво не знаеш за тениса
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако някога ви се прииска да изразходвате излишната си енергия и в същото време да заредите батериите, тогава тенисът е точният спорт за вас. Дори само веднъж да хванете ракетата в ръце и да стъпите на корта, ще бъдете спечелени завинаги. Причините са много, като се започне от това, че реалният свят остава далеч, а вие се посвещавате единствено на топката: как най-точно и силно да я върнете в полето на противника.

 

Тенисът е един от малкото спортове, който може да бъде индивидуален (между двама играчи, т. нар. сингъл) или колективен (между два отбора от по двама играчи, т. нар. двойки). Има и смесени двойки, в които всеки отбор се състои от мъж и жена. Тенис могат да играят и хора с увреждания, включително и хора в инвалидни колички.

 

 

Началото на този спорт, който днес практикуват милиони хора по цял свят, се корени в една игра от XII в. от северната част на Франция, в която играчите удряли топката с длан. Ракетата се появява през XVI в. и се смята, че тенисът, какъвто го познаваме днес, възниква през XIX в. в Англия. В началото той е привилегия само за богатите, днес е спорт за всички. В резултат от популяризирането и широкото си разпространение той претърпява някои промени, свързани с правилата и с екипировката. Ракетата и топката са били и си остават необходими, въпреки че са се променяли във времето. В началото ракетите са изработвани от дърво, а днешните гумени топки някога са били дървени, после кожени, с пълнеж от трици или вълна.

 

До 1986 г. топките са бели, след което заради по-добра видимост цветът им се сменя с този, който се използва и днес. Първите тенисисти носят дълги панталони, а тенисистките - дълги поли и чорапи. През далечната 1933 г. Американският тенисист Бени Остин излиза на корта по шорти и шокира обществеността. Може би не сте чували за Бени, но всички помним един друг американец - дългокосият Андре Агаси, който внася ярките цветове в тениса: зелено, розово и жълто. От 1988 г. до 1990 г. той не участва в „Уимбълдън" заради строгия дрескод, който важи и до днес за този турнир -участниците в него са облечени само в бяло.

 

Днес можете да облечете всичко, в което се чувствате комфортно и не ограничава движенията ви, с изключение, разбира се, на „Уимбълдън". Ако решите да играете на керамична настилка, трябва да се снабдите с кожени спортни обувки с подметка от гьон със заоблени ръбове, които да не повредят корта. Има няколко основни вида настилки за игра: земна настилка т. нар. клей, която е бавна; твърда настилка (настилка на базата на акрил, асфалт и бетон) и тревна, която е бърза. В миналото се е играело на дървени акрилни настилки и върху паркет.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия