Комбинация от кардио и тежести

2014-08-02 16:01:00
Комбинация от кардио и тежести
Снимка: freedigitalphotos.net

Много често срещана грешка е убеждението, че най-добрият начин за топене на мазнини е безкрайното кардио. Хората смятат, че тренировката с тежести е само за качване на маса и не може да се комбинира с кардио. И не разбират, че колкото повече мускули качват, толкова повече калории горят, когато тялото им е в покой.

 

90 кг трениращ мъж за час тренировка с тежести ще изгори около 600 калории - срещу 800-1200 калории за час при бягане с различно темпо. Така че този, който не схваща вдигането на тежести като важен компонент от усилията си да изчисти излишните мазнини, не вижда цялостната картина. Ако целта ви е мускулеста физика, трябва редовно да вършите и двете. Едното без другото не може - иначе ще сте големи, но гладки, или релефни, но с малко мускули.

 

Основна грешка е, ако кардиото е преди тренировката с тежести. Това прави и двете безполезни. Когато правите кардио горите въглехидрати, отложени като гликоген (това е горивото, което тялото ще използва). Ще изгорите мазнините, чак когато въглехидратите свършат. И щом това стане, минавате на тренировката с тежести, която за контракцията на мускулите разчита точно на гликогена, който току-що сте изгорили. Значи няма да направите добра тренировка и със сигурност помпането няма да е добро. Затова тренировката с тежести трябва да е преди кардиото. Така извличате максимума и от двете.

 

 

Дали кардиото и тренировката с тежести да са в един и същи ден зависи от няколко неща. Първото е с колко време разполагате. Ако то не е проблем, би било добре да са в различно време. Всеки има ограничено количество енергия, която може да вложи във физическа дейност. След 60-90 минути при каквото и да е физическо натоварване е много трудно да се поддържа висока  интензивност - освен ако не сте с висока кондиция и феноменална издръжливост. Ако времето ви позволява, правете кардиото и тренировката с тежести в различни дни; ако трябва да са в един ден, между тях да има 5-8 часа за максимално възстановяване. Така може да вложите максимална концентрация във всяка дейност. Е, ако времето ви е съвсем ограничено, и двете може да са в една дълга тренировка - правят го мнозина, и с добри резултати.

 

А сега за това какво да е храненето ви. Винаги когато вдигате тежести, 60-90 минути преди това ви трябва храна богата на сложни въглехидрати - ориз, овесена каша или картофи (без да забравяте протеина). Ако ще правите само кардио, преди тренировка избягвайте каквито и да са  въглехидрати - само протеин или протеин и мазнини (като целите яйца).

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия